Salată caldă de cartofi cu iaurt și smântână

O salată “all seasons” sau pentru toate anotimpurile. Se poate face cu cartofi noi, atunci când e sezonul lor, se poate servi caldă, atunci când e răcoare prin zonă, poate avea rol de răcoritoare atunci când o mâncați abia scoasă de la frigider.

Poate fi considerată un fel de sine stătător, ori merge drept salată – garnitură alături de o bucățică de carne sau de pește. Este indicat s-o luați cu voi la grătarele în aer liber, cu toate că românul când încinge grătarul are grijă să-l umple cu tot felul de cărnuri și tocături (cu sau fără maț), iar loc pentru fandoseli gen garnituri, salate, legume, verdețuri rămâne puțin spre deloc.

_DSC6325 copy

O astfel de salată de cartofi se prepară ușor, nu necesită cunoștințe avansate de gastronomie sau tehnici culinare, ingredientele sunt comune. Nu vă ia mai mult timp decât v-ar lua o salată orientală clasică ori una îmbunătățită.

Ce vă trebuie?

  • 4 – 6 cartofi medii (cam 400 – 500 g în total);
  • 4 – 6 căței de usturoi;
  • 1 ceapă roșie, lunguiață (ceapă de apă);
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • 100 mL iaurt grecesc (2 – 10 % grăsime);
  • 100 – 150 mL smântână grasă lichidă (32% grăsime);
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • 2 – 3 linguri de ulei din floarea-soarelui;
  • Sare marină grunjoasă – după gust;
  • Piper mixt proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

Puneți cartofii la fiert în apă în care ați dizolvat o linguriță de sare. Lăsați cartofii în coajă și fierbeți-i până când intră ușor furculiță în ei (15 – 20 de minute).

_101

Cât fierb cartofii, luați ceapa, curățați-o și tăiați-o julien (adică peștișori). Presărați-o cu puțină sare grunjoasă și uitați de ea până pregătiți sosul de usturoi.

_111

Curățați usturoiul, zdrobiți-l în presă, apoi bateți-l împreună cu câteva cristale de sare grunjoasă. Când ajunge la stadiul de pastă frecați-l cu niște zeamă de lămâie, apoi adăugați treptat uleiul de floarea-soarelui, amestecând continuu. Adăugați iaurtul și amestecați până când obțineți o pastă omogenă.

_102

_103

_104

_105

_106

_107

_108

_109

_110

În vasul în care pregătiți salata și ați pus deja ceapa la înmuiat cu sare, adăugați pătrunjelul verde tocat, sosul de usturoi cu iaurt și amestecați.

_112

_113

_114

Între timp, probabil cartofii au devenit comestibili. Scurgeți-i de apa în care au fiert, curățați-i de coajă, tăiați-i în bucăți potrivite (cât să vă încapă pe furculiță) și zvârliți-i în castronul cu restul ingredientelor. Amestecați ușor și adăugați smântâna lichidă. Nu trebuie o cantitate exactă, ci atâta cât să obțineți o consistență cremoasă a sosului care leagă ingredientele solide. Mai rămâne să potriviți gustul final de sare și piper și salata este gata de servire.

_115

_116

_117

_118

Se poate servi caldă, drept garnitură la pui, porc sau pește. Merge însă și rece, ca fel de sine stătător. Sau o puteți lua la iarbă verde.

_100

La mine s-a mâncat caldă, drept garnitură la niște filé de somon. Ce a rămas a mers la frigider.

_119

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.