Să mujdeim puţin

101Pentru că de multe ori am văzut o bunătate de fel de mâncare stricată de un mujdei prost făcut. Pentru că de multe ori am cerut prin restaurante (unele cu pretenţii) ceva „cu mujdei” iar pe post de mujdei am primit diverse zemuri cu un vag gust şi miros de usturoi. Pentru că este un auxiliar care aduce un plus de savoare multor preparate. Pentru că dă gust unor mâncăruri care altfel ar fi fade. Pentru că nu l-am mai văzut şi la alte naţii aşa cum îl facem noi. Cred că argumentele sunt suficiente pentru a pune în discuţie banalul mujdei de usturoi.

Un mujdei simplu şi bun se face din 5 (cinci) ingrediente: usturoi, ulei, sare, apă, zeamă de lămâie.

Folosiţi usturoi autohton. Se recunoaşte după tija uscată centrală groasă, în jurul căreia se adună căţeii. Coaja căţeilor are irizaţii roşu-violacee. La usturoiul „Made in China” n-o să găsiţi aceste caracteristici. Usturoiul chinezesc e mai degrabă iute decât usturoiat. Oricum are alt gust, mai puţin savuros.

Folosiţi numai ulei din floarea soarelui. Am încercat să folosesc şi alte uleiuri vegetale, însă rezultatele n-au fost pe măsură. În majoritatea cazurilor mujdeiul „se tăia”. Când nu se tăia ori era prea amar, ori gustul uleiului nu se potrivea cu cel al usturoiului.

Curăţaţi căţeii şi zdrobiţi-i. Am auzit tot felul de poveşti cum că usturoiul trebuie zdrobit numai în mojar (piuliţă) de lemn, cu pisălog din lemn, că nu trebuie trecut prin presa de usturoi, care „oxidează” şi-i schimbă gustul. Sunt mituri fără suport ştiinţific. În plus, presa reţine părţile fibroase, nenecesare în mujdei. Doar când n-am avut la îndemână o presă am zdrobit usturoiul în mojar, operaţie plictisitoare şi consumatoare de muuult timp.

După ce l-aţi zdrobit, presăraţi-l cu sare mare, grunjoasă (de murături). Lăsaţi-l amestecat cu sare cam 5 – 10 minute.

Puteţi apoi să finisaţi ce n-a reuşit presa, cu ajutorul unui pisălog din lemn (ca să fiu şi pe placul conservatorilor), până obţineţi o pastă omogenă care a înglobat toată sarea (dacă a fost adăugată cu măsură).

Adăugaţi apoi câteva picături de zeamă de lămâie (nu mai mult de 1 linguriţă la o căpăţână de usturoi medie) şi începeţi să turnaţi uleiul, puţin câte puţin, amestecând continuu (ca la maioneză).

Adăugaţi ulei cât să se formeze o pastă consistentă. De la această pastă încep variaţiunile la temă:

  • Puteţi adăuga iaurt şi obţineţi un sos de iaurt cu usturoi;
  • Puteţi adăuga apă (în acelaşi mod în care aţi adăugat uleiul: puţin câte puţin, amestecând continuu) şi obţineţi un mujdei (sos) diluat care merge foarte bine peste broccoli fiert (dar şi peste alte legume);
  • Puteţi utiliza pasta ca atare pentru legume, carne sau peşte la grătar.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

29 thoughts on “Să mujdeim puţin

  1. Pingback: Să mujdeim puţin | Bacau Expres

  2. Pingback: Păstrăv la cuptor | Food and beyond…

  3. Pingback: Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond…

  4. Pingback: Pollock (cod de Alaska) cu legume aburite | Food and beyond…

  5. Pingback: Cum să consumăm corect. Azi, somn cu cartofi | Food and beyond…

  6. Pingback: Șprot crocant cu cartofi prăjiți și sos de usturoi | Food and beyond…

  7. Pingback: Ceafă de porc în vin roșu | Food and beyond…

  8. Pingback: Salată de vinete | Food and beyond…

  9. Pingback: File de crap cu mămăligă și usturoi – o rețetă clasică | Food and beyond…

  10. Pingback: File de păstrăv prăjit în crustă de mălai | Food and beyond…

  11. Pingback: Filé de păstrăv la tigaie cu cartofi natur – un clasic românesc | Food and beyond…

  12. Pingback: Peripluri transilvane 1 – Băile Tușnad | Food and beyond…

  13. Pingback: Cum gătim cu OptiGrill by Tefal ® – take five (file de păstrăv) | Food and beyond…

  14. Pingback: Cartofi cu maioneză din ou integral | Food and beyond…

  15. Pingback: Cartofi cu maioneză din ou integral | Bacău Expres

  16. Pingback: Somn la cuptor cu legume la abur | Food and beyond…

  17. Pingback: Ton roșu teriyaki | Food and beyond…

  18. Pingback: Mujdei de usturoi verde | Food and beyond…

  19. Pingback: Mujdei de usturoi verde | Bacău Expres

  20. Pingback: Dorada perfectă la tigaia-grill | Food and beyond…

  21. Pingback: Mujdei de usturoi cu pătrunjel | Food and beyond…

  22. Pingback: Rondele de somn în crustă de făină și mălai | Food and beyond…

  23. Pingback: Broccoli – o garnitură rapidă, gustoasă și sănătoasă | Food and beyond…

  24. Pingback: Păstrăv în crustă de sare la cuptor | Food and beyond…

  25. Pingback: Ficăței de pui cu sos roșu de ghebe | Food and beyond…

  26. Pingback: Fish & Chips – astăzi șalău de Nil | Food and beyond…

  27. Pingback: Păstrăv prăjit în tigaie | Food and beyond…

  28. Pingback: Sos de unt cu usturoi | Food and beyond…

  29. Pingback: Povești din Antepandemian – Colecția de iarnă-primăvară 2019 | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.