Rulouri umplute cu brânză și pește

Chiar dacă pe internet circulă povestea cu “nu se pun alături, în același preparat, peștele/fructele de mare cu brânzeturile” consecințele variind între “îți apar pete albe pe piele, sau chiar mori” și “îți dă mia nonna cu mestola în testa”, am mai făcut chestii, antreuri în special, în care am combinat somon fumée cu mascarpone, sau ton cu brânză de vaci. Ba chiar “am preparat” și ton afumat cu brânză Gorgonzola. Nu mi-au ieșit pete albe pe piele, n-am murit (încă) și nici nu mi-am luat polonice-n cap (deocamdată).

_212

Câteva antreuri / aperitive simple, rapide, de efect (cromatic dar și papilo-gâdilitor) care dau bine pe orice masă “la ocazii”. Ba chiar și la un bufet suedez.

Vă trebuie doar câteva ingrediente: pește afumat, brânză tartinabilă, lipii. Eventual sare, piper și decorațiuni comestibile.

_201

Ce vă trebuie?

  • 6 foi de tortilla / lipii (1 pachet) din făină de grâu, cu adaos de quinoa și chia – se pot înlocui și cu lipii simple, din făină de grâu;

Prima umplutură (cantități pentru 3 lipii)

  • 250 g (1 cutie) brânză Mascarpone;
  • până la 50 mL smântână nefermentată cu 30% grăsime (sau lapte);
  • 200 g filé de somon afumat;
  • Sare, piper negru măcinat – după gust.

A doua umplutură (cantități pentru o lipie)

  • 150 g (1 cutie) brânză Almette cu roșii și busuioc;
  • 150 g filé de hering afumat.

A treia umplutură (cantități pentru o lipie)

  • 150 g (1 cutie) brânză Almette cu ceapă verde;
  • 100 g filé de somon afumat.

A patra umplutură (cantități pentru o lipie)

  • 150 g (1 cutie) brânză Almette cu verdeață;
  • 100 g filé de somon afumat.

Pentru decor:

  • Boabe de piper verde;
  • Așchii de parmezan (Parmigiano Reggiano, Grana Padano sau Pecorino Romano);
  • Frunze de pătrunjel verde;
  • Inele de ceapă verde;
  • Fâșii subțiri de ardei gras (roșu, portocaliu, galben, verde).

Cum procedați?

Tăiați mărunt fileurile de pește afumat. Celui de hering puteți să-i scoateți pielea. Dacă fileurile de hering mai au oase, ați putea încerca să le scoateți. N-o să reușiți, pentru că sunt foarte fine, dar măcar ați încercat. Oricum sunt suficient de moi ca să nu vă stea în gât.

_202

_101

_102

_103

Ceva mai mult de lucru o să aveți doar cu prima umplutură. Cu următoarele e simplu de tot, ca la sendvișuri.

Revenind la prima umplutură: amestecați brânza Mascarpone cu bucățelele de somon afumat. Dacă compoziția vi se pare prea fermă, adăugați treptat smântână sau lapte, până când obțineți o cremă tartinabilă, căreia îi potriviți gustul de sare și piper. Sare, mai cu milă, somonul este deja sărat!

_203

_204

_205

_206

Ungeți lipiile cu crema obținută (pe o singură față!) și apoi rulați-le ca pe clătite. Sau cum rulează cubanezele țigările de foi. Lipiile rulate le dați măcar două ceasuri la rece, înainte de a le tăia.

_207

_208

_209

Iar când le tăiați folosiți un cuțit bine ascuțit și feriți-vă degetele. Tăiați mai întâi extremitățile, cât să obțineți un cilindru. Cilindrul obținut îl împărțiți în trei cilindri mai mici, să le zicem cilindrei sau cilindruți. Luați apoi fiecare cilindruț și tăiați-l cu o tăietură oblică, obținând din el două bucăți simetrice. Să vă fac un desen, sau pozele sunt self-explaining?

_210

_213

_211

Treceți apoi la următoarele umpluturi. Aveți grijă ca brânza Almette să provină de la vaci hrănite fără OMG (Oh My God!, probabil).

Întindeți pe fiecare lipie conținutul câte unei cutii de brânză liberă de OMG.

_105

_104

_106

_108

_110

Presărați deasupra bucățile de pește (hering, respectiv somon), cât mai uniform posibil.

_107

_109

_112

Rulați lipiile, dați-le la rece, apoi secționați-le conform procedurii de mai sus (aia cu cilindruții).

_113

Așezați apoi bucățile rezultate pe platouri, farfurii, scânduri, ardezii, ce aveți la îndemână și decorați-le. Cum vedeți în poze sau cum vă pălește inspirația de moment.

_114

_100

Puneți platourile pe masa la care ați scos porțelanurile și tacâmurile “alea bune, pentru mosafiri”. Iar dacă vreți să vă mai rămână aperitive de gen și pentru următoarea masă specială, trageți o folie alimentară transparentă peste platouri, apoi așteptați să vedeți care dintre musafiri are curajul să desfacă vreunul.

_115

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Rulouri umplute cu brânză și pește

  1. Pingback: Punem și noi ceva pe masă la intrarea în douăzeci-douăzeci ? – de data asta pe bune! | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.