Rulouri din piept de pui umplute cu sarmale de post reciclate

100La noi acasă se mănâncă relativ rar sarmale: de Paști, de Crăciun și de încă vreo 3 – 4 ori pe an. Nu că nu ne-ar plăcea, ori că ar intra în categoria “mâncare nesănătoasă”. Motivu-i mult mai prozaic: pentru a ieși gustoase, sarmalele sau sărmăluțele (având în vedere dimensiunile lor în această zonă) trebuie să fie multe: măcar 70. Iar dacă sunt multe ar trebui să existe și suficienți consumatori prin preajmă (bine, există și varianta de a le congela, fierte sau nu, însă parcă n-au aceeași savoare). De obicei, de sarmalele pentru sărbători se ocupă cumnata mea, specializată în acest preparat și dotată cu răbdarea necesară învelirii sutei de sarmale. Cum Crăciunul trecuse de multișor, până la Paști mai era ceva timp, iar nevoia de sarmale se manifesta imperios, a executat cumnata mea, la comandă niște sărmăluțe de post. Adică fără carne, umplute cu orez, morcov, nuci și ghebe puse la sare încă din toamna trecută. Întrucât materia primă principală (ghebele) a fost în cantitate prea mare, au ieșit și multe sarmale, care riscau să rămână, pentru că nu poți mânca zilnic, la micul dejun, la prânz, la cină, numai sarmale. Cât de gustoase ar fi.

Cum mai rămâseseră vreo zece sarmale, care învelite în foi de varză murată, care în foi de viță, am procedat la recuperarea umpluturii din ele și reciclarea acesteia.

În umplutură am mai adăugat o jumătate de legătură de pătrunjel tocat, câteva fire de oregano proaspăt, piper, praf de chilli și un ou. Le-am omogenizat.

Un piept de pui dezosat de vreo 750 g l-am tăiat ca pentru șnițele, l-am mai întins, bătându-l cu ciocanul între două bucăți de folie alimentară (procedând așa, carnea nu se rupe și nici nu se umple toată zona de lucru cu ADN de pui).

Am avut și niște bacon subțire (din acela care se prăjește și se servește cu ochiuri la micul dejun), vreo 10 feliuțe. 12 – 14 ar fi fost mai bine să fie.

Am făcut rulourile:

  • pe un fund se întind fâșiile de bacon (ar trebui suprapuse ușor);
  • peste bacon se așează bucata de piept de pui și se piperează;
  • se așează umplutura în strat subțire, apoi se rulează și se poziționează cu zona îmbinării în sus.

La ultimul rulou mi s-a terminat baconul, așa că l-am făcut fără și l-am securizat cu scobitori:

Cât timp m-am ocupat de pregătirea rulourilor, am preîncălzit cuptorul la 180 ˚C.

Am tapetat o tavă cu margini înalte cu foaie de copt și am așezat rulourile în tavă, după care le-am stropit generos cu ulei de măsline aromatizat cu piper roșu și chilli (dacă nu găsiți la Lidl așa ceva, puteți folosi ulei de măsline normal, sau chiar ulei din floarea-soarelui).

Am dat tava la cuptor pentru 35 de minute, apoi am presărat câte o lingură de brânză tare (Parmigiano, Grana Padana, Pecorino ori cașcaval) rasă pe fiecare rulou și le-am dat pentru încă 5 minute la cuptor, de data asta cu flacără din bolta cuptorului.

Pe lângă rulourile astfel încropite am mai pus niște ciuperci champignon sotate în unt și ulei, asezonate cu fenicul și stinse cu vin alb sec. Restul de vin l-am pus în pahare.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

3 thoughts on “Rulouri din piept de pui umplute cu sarmale de post reciclate

Leave a Reply

Your email address will not be published.