Ruladă de omletă cu cremă de brânză și somon

După minunata ruladă de spanac cu cremă de brânză și ton, care arată precum “o coloană vertebrală verde sau o târâtoare” după cum sincer a declarat o bună prietenă când a văzut poza (dacă încă mai sunteți curioși cum se face, ori măcar cum arată, dați un click scurt aici), a venit rândul unei alte rulade, cu cremă de brânză și somon de data aceasta.

Somonul folosit poate fi afumat sau marinat, important e să aibă culoarea roz-somon. Nu trebuie să fie prea mult, crema pe care am folosit-o eu avea 0,8% somon (mai puțin decât alcool este într-un Radler, dar mai mult decât într-o bere fără somon alcool). Dacă totuși doriți o cremă cu ceva mai mult somon, puteți încerca una din variantele cu somon afumat sau somon marinat, în combinație cu brânză proaspătă de vaci, brânză Mascarpone, cu sau fără adaos de smântână. Găsiți mai la vale linkurile spre amestecurile respective.

Cum n-avea rost să reinventez roata, am căutat pentru blatul ruladei o rețetă de omletă suficient de întinsă, nu prea groasă, dar totuși care să rezistei operației de roluire. Fără prea mult efort am găsit-o pe aceasta, din Caietul cu Rețete (nu e un caiet propriu-zis, așa se cheamă blogul respectiv). Rețetă la rândul ei preluată de pe un alt blog culinar. Mai departe n-am mai săpat. N-am umblat prea mult la rețeta originală, doar am renunțat la ierburile verzi, din cele uscate am păstrat doar oregano, iar măsline am pus de care am găsit, adică verzi (de culoare oliv, cum s-ar zice mai nuanțat).

Ce vă trebuie?

Pentru blat:

 • O tavă cu suprafața de 900 cm–  eu am folosit tava rămasă de la aragazul anterior care a “performat” cu succes vreme de peste două decenii, tavă de 30 × 30 cm;
 • 6 ouă mari sau 8 ouă mici;
 • 200 mL smântână lichidă nefermentată, fie pentru gătit (cu 20% sau 30% grăsime), fie pentru frișcă (cu 30% grăsime);
 • 100 g măsline fără sâmburi, tăiate în rondele de 2 – 3 mm grosime;
 • ½ linguriță oregano uscat;
 • Sare marină, piper mixt (ambele proaspăt măcinate) – după gust.

Pentru cremă:

 1. Soluția cea mai simplă: 140 g brânză pufoasă cu somon Delaco. Dacă nu este pe placul vostru, întrucât conține doar 0,8% somon afumat și are în componență și potențiatori de aromă (glutamat și inozinat de sodiu), coloranți naturali (betanină), proteine din soia și ulei de pește, puteți apela la amestecurile de mai jos.
 2. 90 g brânză proaspătă de vaci, 50 g somon afumat, 2 – 3 fire de ceapă verde, sare, piper. Se prepară ca aici.
 3. 70 g Mascarpone, 40 g brânză Almette cu ceapă verde (sau 40 g brânză de vaci), 40 g somon afumat, 2 – 3 fire de ceapă verde, sare, piper. Se prepară ca aici.
 4. 65 g Mascarpone, 50 g somon marinat, 20 – 30 mL smântână de gătit (din aceea de care puneți în blatul de omletă), sare piper. Se prepară ca aici.

Cum procedați?

Tapetați tava cu hârtie de copt (dintr-o singură bucată) și preîncălziți cuptorul la 180 ˚C.

Dacă n-ați găsit măsline gata feliate, cum sunt cele din poză, căutați unele fără sâmburi și, înarmându-vă cu multă răbdare, feliați-le. Dacă aveți neșansa sau încăpățânarea să găsiți doar măsline nedezosate (cu sâmburi, adică), triplați cantitatea de răbdare și apucați-vă de lucru. Mai întâi scoateți sâmburii apoi feliați ceea ce a mai rămas din fiecare măslină.

302

Bateți ouăle împreună cu smântâna. Asezonați cu sare și piper. Nu fiți prea violenți, amestecul trebuie bătut doar cât să rezulte o compoziție omogenă, fără prea mult aer înglobat. Nu vreți o omletă pufoasă, ci una mai îndesată, cu rezistență la rupere mare.

301

Turnați compoziția în tavă pe hârtia de copt. Faceți în așa fel încât să nu vă scape compoziția sub hârtie.

Așezați peste compoziția din tavă rondelele de măsline. Nu trebuie să le puneți una câte una, ca atunci când puneți gresie sau faianță, dar nici nu le aruncați pe toate într-un singur loc. Încercați o distribuție cât mai uniformă. Presărați, tot uniform, pe întreaga suprafață a viitoarei omlete, oregano.

303

Dați tava la cuptor pentru 20 – 25 de minute. Sau până când o vedeți că-i rumenită pe deasupra.

304

Distracția începe abia acum (în caz că nu v-ați distrat suficient dezosând și secționând măslinele). Răsturnați omleta proaspăt evacuată din cuptor pe o altă hârtie de copt întinsă pe blatul de lucru (sau pe mușamaua de pe masa din bucătărie). O răsturnați, ca să ajungă cu fundul în sus, astfel încât măslinele inelate să ajungă pe exteriorul viitoarei rulade. Și aveți grijă cum executați răsturnarea, ca să nu rupeți omleta, că ați compromis bunătate de aperitiv și trebuie s-o luați de la capăt.

305

După ce s-a răcit omleta cea întoarsă cu fundul în sus, tencuiți-o (sau gletuiți-o) cu crema de brânză & somon. Stratul trebuie să nu fie prea gros și cât mai uniform.

306

307

Apucați-vă apoi de rulat. Dacă ați utilizat o tavă cu fundul pătrat, nu contează de care latură apucați omleta tencuită. Dacă omleta este ușor dreptunghiulară, rulați-o paralel cu latura cea mai lungă. La rulare sunt valabile sfaturile pe care vi le-am dat la rulada de spanac umplută cu cremă de brânză și ton.

Odată rulată și lipită (nu folosiți superglue, sau alti aditivi care conțin “chimicale”, încercați unul “natural”, he, he!) împachetați-o strâns în folie alimentară și dați-o la rece pentru câteva ceasuri (pot fi ceasuri Cartier, Rolex, Pobeda – nu contează, important este să aibă câte 60 de minute fiecare).

După ce rulada s-a răcit bine de tot se poate felia, folosind un cuțit mare și cu lama bine ascuțită. Capetele ruladei, care sunt inestetice de-a dreptul, se mănâncă pe loc.

308

313

312

Și cum o ruladă nu vine niciodată singură, am pus-o la loc de cinste alături de cealaltă.

310

311

Așa că avem un platou central care, descris pe scurt, s-ar chema omletă cu spanac și salam de Sibiu, acest superstar al aperitivelor/antreurilor de la nunțile românești.

300

Dacă în stânga platoului cu rulade ați remarcat bolurile cu ardei gras, roșii Cherry și măsline scăpate de teroarea ghilotinei, în dreapta aveți niște minunate ciupercuțe cu sosuleț de iaurțel în care am pus și umpiculeț de usturoiaș și l-am decorat cu niște bobițe de pipăruș roșu spre fuchsia. Mămicuțele care vor să-l pregătească pentru piticuți găsesc rețetuța aici.

314

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Ruladă de omletă cu cremă de brânză și somon

 1. Pingback: Punem și noi ceva pe masă la intrarea în douăzeci-douăzeci ? – de data asta pe bune! | Food and beyond…

 2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.