Rondele de somn în crustă de făină și mălai

Penultima oară când am făcut trecut după pește proaspăt pe la Pescăria Bonito, am plecat de acolo cu un somotei (adică un somn mai mic) de vreo două kile. Mai nou, nici cei de la Bonito, nici cei de la Peștișorul Auriu nu se mai îndură să-ți fasoneze (adică să curețe / eviscereze / tranșeze / fileteze) peștele, nici măcar conta cost. Ne plângem că lanțurile de supermarketuri ale multinaționalelor au sufocat bieții comercianți autohtoni care se pare că își mai dau și singuri cu stângul în dreptul. Măcar în raioanele de pescărie ale supermarketurilor poți beneficia de aceste servicii, lucru verificat personal la Selgros.  În aceste condiții, am plecat cu peștele întreg acasă, unde fasonarea s-a desfășurat destul de anevoios și cu costuri suplimentare (apă, energie, detergent), încheindu-se apoteotic cu “trebuie dus gunoiul, ACUM!”.

Capul și coada le-am păstrat pentru ciorbă (sau borș cum e zicerea pi aiși), iar trunchiul, sub formă de rondele, l-am valorificat parțial pe grătarul cu lemne/cărbuni, parțial pe tigaia grill.

_111

Ultimele bucăți au sfârșit în manieră clasică, tăvălite prin făinuri și apoi rumenite în untdelemn, ca în procedura mai la vale descrisă.

Ce vă trebuie?

  • 4 – 6 rondele de somn, groase cam de 1 cm;
  • 100 g făină albă;
  • 100 g mălai;
  • 250 – 350 mL ulei de floarea-soarelui pentru prăjit;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Ștergeți rondelele de somn cu șervete absorbante ca să îndepărtați umiditatea în exces, apoi asezonați-le cu sare și piper, pe ambele fețe – după pofta inimii. Vedeți ca inima să nu poftească prea multă sare; consumul excesiv dăunează grav sănătății!

_101

_102

Amestecați făină și mălaiul într-o farfurie încăpătoare.

_103

_104

Puneți la încins uleiul într-o tigaie încăpătoare (cu diametrul de 26 – 28 cm, dacă vreți să prăjiți tot peștele într-o singură șarjă). Potriviți focul la mediu și așteptați ca uleiul să ajungă la 180 – 190 ˚C. Stratul de ulei din tigaie trebuie să aibă măcar 5 mm adâncime, așa că volumul de ulei pe care vi l-am indicat mai înainte este orientativ. Cu cât tigaia are pereți mai groși, cu atât acumulează mai bine căldura. Ideală ar fi o tigaie din fontă, însă acestea se curăță destul de dificil. Mai comode sunt cele antiaderente, eventual placate cu piatră.

Treceți rondelele de somn prin amestecul făină-mălai și așezați-le atent în tigaia cu ulei încins. Încercați să lăsați ceva spațiu între rondelele de somn și, în nici un caz, nu le călăriți una peste alta. Temperatura uleiului este corectă dacă peștele începe să sfârâie la contactul cu uleiul, însă uleiul nu trebuie să fumege.

_105

Prăjiți rondelele până când partea inferioară devine aurie, apoi întoarceți-le pe partea opusă. În funcție și de grosimea rondelelor, dar și de puterea flăcării aragazului, 8 – 9 minute pe o parte și încă 6 – 7 minute pe partea cealaltă ar fi suficiente.

_106

_107

Odată rumenite, scoateți rondelele și puneți-le pe șervete absorbante ca să scăpați de excesul de ulei.

_108

Ce-ar merge pe lângă bucățile astea de somn? Evident, în afară de ce-ați văzut în colțul din stânga-sus al imaginii de deschidere.

Varianta clasică ar fi mămăligă și mujdei de usturoi.

_120

Aproape la fel de clasică ar fi și o garnitură de cartofi prăjiți. Fie cu mujdei, fie cu un sos de usturoi cu iaurt, fie cu un sos picant.

_114

_110

100

Mai e nevoie să vă spun că de garnituri va trebui să vă apucați înainte de a prăji peștele?

Vinul poate fi alb sau rosé, sec sau demisec, dar musai să fie rece. Mie mi-a mers la suflet cupajul ăsta de Dealu Mare:

_119

_115

_117

_113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Rondele de somn în crustă de făină și mălai

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.