Risotto cu spanac, leurdă și câteva cozi de ciuperci

100

Urzici, spanac, leurdă. Cam astea sunt vedetele pieței în această perioadă, pe lângă eternele fructe și legume “all seasons” aduse de peste mări și țari, mari, lucioase și frumos colorate, dar absolut insipide. Mi-am umplut sacoșele cu patru legături frumoase de spanac, una și mai frumoasă de leurdă, vreo două legături de ceapă verde, mărar și pătrunjel de pus în glastră, precum și o jumătate de duzină de ciuperci cu pălăria cât roata carului. Pe traseul de retur m-am tot gândit ce-aș putea meșteri pe baza acestor ingrediente, încercând să nu repet ceea ce gătisem deja. Nu-mi prea place să pregătesc același lucru de mai multe ori, decât dacă sunt nevoit. Până acasă am stabilit că ciupercile vor merge la cuptor, cu umplutură (încă nu sunt hotărât cu ce o să le umplu), leurda va merge pe filiera supelor-creme (am ceva idei în acest sens, deocamdată destul de vagi), iar spanacul se va transforma în pilaf. Până la urmă n-a ieșit pilaf balcanic-oriental ci risotto (componentele sunt cam aceleași, modul de preparare diferă). Ca să nu arunc cozile ciupercilor am zis că se vor împăca bine cu orezul și spanacul, iar leurda (mă rog, o parte din ea) poate să dea o altă aromă preparatului (și chiar asta a făcut). Mi-am propus să fac două porții, mi-au ieșit trei.  Varianta pe care am încropit-o conține unt, “parmezan” și supă de pui, dar se poate face și în varianta de post, fără brânză, numai cu ulei vegetal în loc de unt și cu supă de legume (sau chiar apă) în locul supei de pui. Nu va avea aceași savoare, dar na! Credința-i credință și postu-i post.

Ce vă trebuie?

  • 110 – 120 g orez cu bob rotund;
  • 4 legături de spanac proaspăt (cam 0,5 kg);
  • 1 mănunchi de frunze de leurdă (cam 10 – 15 fire);
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • Cozile de la 6 ciuperci champignon mari (cam 200 – 250 g);
  • 50 g parmezan (sau Grana Padano) dat prin răzătoarea mică;
  • 600 mL supă de pui sau supă de legume (la nevoie se poate pregăti o supă sintetică: 2 cuburi concentrat de pui sau de legume la 800 mL apă; dacă nu agreați concentratele, in extremis puteți folosi apă fierbinte în loc de supă);
  • 100 mL vin alb sec, de calitate (Riesling Italian, de exemplu);
  • 20 + 20 g unt;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

  • Spălați bine de tot spanacul, leurda, ceapa și cozile ciupercilor și lăsati-le la scurs (îndepărtați din spanac frunzele îmbătrânite și tijele prea groase);
  • Tocați separat ceapa verde (rondele), leurda și spanacul (acesta din urmă îl tocați ceva mai mare, cam la 1 cm);
  • Tăiați cubulețe (cam de 7 – 10 mm) cozile ciupercilor;
  • Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok teflonat sau ceramic se pretează foarte bine acestui scop) topiți 20 g de unt în uleiul de măsline – dacă vreți un produs de post săriți peste unt și încingeți doar uleiul;
  • În grăsimea încinsă căliți la flacără medie ceapa, nu mai mult de 2 minute;
  • Adăugați leurda și mai căliți încă 30 de secunde – 1 minut;
  • Adăugați ciupercile și fierbeți totul înăbușit (adică cu tigaia acoperită) încă vreo 3 minute, amestecans sporadic;
  • Adăugați spanacul tocat, amestecați și înabușiți în continuare încă 4 minute;
  • Adăugați orezul, reduceți focul la mic, amestecați, iar când orezul a absorbit tot lichidul din tigaie stingeți cu vin;
  • Lăsați să clocotească și fierbeți ușor până când se absoarbe vinul;
  • Odată vinul încorporat adăugați treptat supa fierbinte, în porții de 150 – 200 mL;
  • După fiecare adăugare de supă amestecați, acoperiți tigaia și așteptați încorporarea acesteia (durează în medie 4 – 5 minute pentru fiecare porție de supă);
  • Continuați completarea cu supă până în momentul în care orezul este fiert aproape complet (cu orezul utilizat de mine treaba asta s-a întâmplat la circa 20 de minute după ce l-am pus în tigaie);
  • Descoperiți tigaia și lăsati să se evapore  (aproape) toată apa, după care îndepărtați tigaia de pe foc;

Dacă intenționați să faceți un risotto de post, asezonați cu sare și piper (dacă ați folosit supă din concentrate nu mai este cazul) și vă opriți aici.
Dacă mergeți pe reteta normală (cu unt și parmezan, adică) purcedeți în continuare:

Adăugați restul de unt și amestecați până când se topește;
Adăugați parmezanul ras, amestecați pentru omogenizare și lăsați tigaia acoperită 4 – 5 minute (nu pe flacără!). În acest timp se transferă aromele și se absoarbe restul de lichid rămas, iar risotto este gata de pus în farfurii.

Se poate servi simplu sau decorat cu parmezan ras și cu frunze proaspete de spanac. Poate fi utilizat și pe post de garnitură la carne de pui, vită sau porc gătită la cuptor. În cazul de față a acompaniat niște piept de pui făcut în crustă de migdale la cuptor. Se poate asocia cu un vin alb. Rieslingul Italian sec și bine răcit ar fi un bun companion, dar merge și un Pinot Gris, ori o Fetească Regală.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Risotto cu spanac, leurdă și câteva cozi de ciuperci

  1. Pingback: Risotto cu spanac, leurdă și câteva cozi de ciuperci | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.