Risotto cu porumb și legume – rețeta rapidă

Am gătit de multe ori risotto. De fiecare dată, am încercat să respect două lucruri:

  • Primo: să folosesc un soi de orez (Arborio, Carnarolo) care se pretează la așa ceva;
  • Secundo: să nu mă repet. Așa că îl fac cu urzici, cu ciuperci, cu mazăre, cu spanac, cu praz, cu gorgonzola, cu fructe de mare, în diverse combinații. Pentru detalii, un click aici vă lămurește, iar următorul click vă duce la preparatul dorit.

Pe de altă parte, am mai folosit la gătit orez congelat în amestec cu diverse: orez mexican, orez hawaiian, și-or mai fi fost și alte neamuri. Se pregătește repede, nu-i pretențios la gătire, iar congelarea rapidă face ca legumele însoțitoare să-și păstreze aproape intacte calitățile nutritive, culoarea și aspectul de prospețime. Un alt avantaj, nu trebuie decongelat înainte de gătire. Deci din congelator, direct în tigaie.

_101

Când am cumpărat acest orez cu porumb și legume asortate, aveam în minte o garnitură simplă, ușoară, care ar fi mers cu o friptură la tavă. Inițial am zis că o să respect cu strictețe instrucțiunile de gătire ale producătorului, dar pe parcurs m-am sucit. Am zis că dacă pun numai unt în tigaie o să împroșc toți pereții bucătăriei abia zugrăvite (atât mi-ar fi trebuit, că primeam interdicție la bucătărie pe perioadă nedeterminată), așa că am folosit unt în amestec cu ulei (să știți că puteți folosi și ulei de floarea soarelui, nu neapărat cele pe care le-am indicat mai jos).

_102

Mai aveam niște ardei mutanți: arată ca ardeii iuți, dar sunt dulci, nu au semințe, iar după aproape o lună de stat fie pe balcon, fie în frigider, arată de parcă abia ar fi fost culeși din grădină. Am zis că-i cazul să-i valorific și pe ei.

_103

_104

Iar când orezul era fiert și legumele intens colorate mi-a venit ideea de risotto. Cu încă o porție de unt și niște Grana Padano gata răzuit, am rezolvat-o.

_107

Vă ies cam două porții, iar dacă îl folosiți drept garnitură la ceva carne, e suficient pentru 3 – 4 persoane.

Ce vă trebuie?

  • 1 pungă (400 g) de orez cu legume și porumb (congelat);
  • 1 – 2 linguri ulei de măsline sau din sâmburi de struguri;
  • 30 + 30 g unt (adicătelea jumătate la început, jumătate la sfârșit);
  • 2 ardei dulci, mici și grași (opțional – iese și fără);
  • 1 cană (200 mL) apă sau supă (de legume, de vită, de pui);
  • ½ linguriță de piper negru cu lămâie;
  • 30 – 40 g brânză tare Grana Padano dată prin răzătoare (dacă n-aveți/nu găsiți, înlocuiți cu parmezan sau Pecorino Romano – nu toți mesenii o să sesizeze diferența).

Cum procedați?

Într-un wok sau într-o tigaie încăpătoare puneți la încins uleiul și jumătate din cantitatea de unt (30 g).

_108

Când untul s-a topit, adăugați conținutul pungii de orez cu legume, fără a-l decongela în prealabil. Lăsați să se dezghețe în tigaie, la foc mare, timp de 5 – 7 minute, amestecând.

_109

Între timp, spălați ardeii, îndepărtați-le cozile și tăiați-i în bucăți mici, apoi adăugați-i în tigaie și mai căliți totul încă 2 minute.

_105

_106

_110

Stingeți conținutul tigăii cu apă (sau cu supă – de preferat o supă “adevărată” și nu din cuburi Maggi, Knorr, Delikat, Vegeta, etc.), dați focul la mic și acoperiți tigaia cu un capac.

_111

Lăsați să fiarbă liniștit, amestecând sporadic, 15 – 17 minute. Eventual puteți gusta să vedeți dacă este fiert orezul.

_112

Asezonați cu piper negru cu lămâie (în acest caz nu este nevoie de sare, “piperul” respectiv conține deja 30% sare!) și amestecați.

_113

Adăugați restul de unt și amestecați viguros până când acesta se topește și se încorporează în risotto.

_114

Adăugați brânza tare rasă și amestecați până când se încorporează și aceasta. Dați tigaia deoparte de pe flacără, acoperiți-o cu un capac și lăsați-o să se odihnească 2 minute, după care risotto-ul este gata de servire. Fie ca atare, fie în calitate de garnitură.

_115

_116

De exemplu, alături de o ceafă de porc meșteșugită încetișor și îndelung în tavă la cuptor, împreună cu un pahar de Beaujolais Nouveau.

_118

_117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.