Risotto cu gorgonzola și nuci

100N-am inventat eu acest risotto cu gorgonzola și nuci, eu doar am cumpărat o bucată de brânză Gorgonzola de la Igor și am urmat, aproape cu sfințenie, instrucțiunile de pe spatele ambalajului. Ceea ce vă doresc și vouă.

101

Ce vă trebuie?

  • 150 – 180 g (depinde de ofertă) brânză Gorgonzola Piccante (din care păstrați 20 – 30 g pentru decorul final);
  • ½ cană de orez Carnaroli (dacă nu găsiți, ori vi se pare prea scump, puteți folosi orez autohton cu bob scurt, fără probleme);
  • 10 nuci (doar miezul – preferabil ușor prăjit în cuptor sau într-o tigaie antiaderentă fără ulei);
  • 200 mL vin alb, sec;
  • 800 mL – 1 L supă de pui sau de legume; dacă n-aveți, înlocuiți-o cu apă fierbinte, ori cu “supă sintetică” (Aceea obținută din “cuburi” – de pui, de găină, de vită, de legume, de ce-o fi. Cam 2 cuburi la 1 L de apă fierbinte. Da, știu, cuburile acelea conțin monoglutamat de sodiu (MSG, E-621). Și mai știu că toți cei care mănâncă așa ceva, VOR MURI!;
  • 1 ceapă galbenă, medie;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 20 + 20 g unt;
  • ½ legătură pătrunjel verde;
  • Piper – după gust (sare nu vă trebuie, există suficientă în gorgonzola).

103

Cum procedați?

Rumeniți mai întâi ușor miezul de nucă, fie în cuptor (15 minute la 180 – 200 ˚C), fie într-o tigaie antiaderentă, fără ulei. Zdrobiți-l apoi într-un mojar, păstrând câteva bucăți întregi, pentru decor.

Tăiați brânza gorgonzola în cuburi mici.

Pregătiți supa, să o aveți fierbinte, la îndemână.

105

Curățați ceapa, tocați-o mărunt și căliți-o apoi, la foc potrivit, 2 – 3 minute, într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, într-o lingură de ulei de măsline și jumătate din cantitatea de unt (20 g).

104
106

Peste ceapa călită adăugați orezul și căliți-l, amestecând, vreo două minute.

107

Stingeți orezul astfel călit cu vin alb, reduceți focul și lăsați-l să fiarbă în vin, vreo 2 – 3 minute.

108
109

Adăugați apoi o porție de supă fierbinte (cam 1 polonic) și lăsați-o să fie absorbită de către boabele de orez.

Adăugați apoi alternativ, brânza gorgonzola (câte 30 – 40 g odată) și supa fierbinte (câte 1 polonic) așteptând, de fiecare dată, să se încorporeze brânza și să se absoarbă supa.

110

Asezonați cu piper, iar când ultima porție de supă a fost încorporată și orezul a devenit cremos, adăugați restul de unt (20 g).

111
112
113

Luați tigaia de pe foc, adăugați pătrunjel verde tocat mărunt și acoperiți tigaia 2 – 3 minute înainte de servire.

114

Așezați porțiile de risotto în farfuriile de servire și presărați deasupra bucăți de gorgonzola, miez de nucă zdrobit și câteva jumătăți de miez de nucă. Serviți fierbinte, cu un pahar de vin alb, sec, alături (să vă mai precizez că ar fi bine să fie același sort de vin pe care l-ați folosit la preparare?).

115

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

P.S. Pentru alte rețete de risotto, vă aștept aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.