Paste italiene cu sos românesc – așa s-ar fi putut chema combinația despre care vreau să vă povestesc. Un preparat simplu, care vine aproape gata făcut (mă refer la acele “ravioli al funghi porcini” pe care le-am luat “de-a gata”, direct din hypermarket 🙂
Am mai pregătit ravioli, însă umplute cu brânzeturi italiene (Ricotta, Gorgonzola, Pecorino și Grana Padano).
De astă dată am avut niște ravioli umplute cu Ricotta (un fel de urdă de-a italienilor) și cu funghi porcini (pe românește hribi). Pe lângă aceste paste semipreparate (250 g sunt suficiente pentru două porții generoase) o să vă mai trebuiască la sos:
- o mână de ghebe proaspete (cât mai mici) – cam 150 g;
- o cutie de smântână grasă (32% grăsime) pentru gătit – 200 mL;
- o bucată de unt (20 g);
- o lingură de ulei de măsline;
- 50 + 20 g parmezan sau (Grana Padano) dat prin răzătoare;
- 2 – 3 frunze de busuioc proaspăt;
- sare (puțină) și piper (după gust).
- Fierbeți pastele (aproape) în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj: puneți pastele în apă clocotită (cam 1,5 L) în care ați adăugat ½ linguriță de sare. Lăsați-le să fiarbă 6 – 7 minute (nu 8 cum scrie pe ambalaj, întrucât o să se desăvârșească după ce le adăugați în sos), apoi scurgeți-le, clătiți-le cu puțină apă rece și țineți-le la îndemână, într-o strecurătoare;
- Spălați bine de tot ghebele sub jet de apă și lăsați-le la scurs;
- Încingeți într-o tigaie antiaderentă încăpătoare untul și uleiul de măsline (acesta din urmă ajută ca untul topit să nu sfârâie și să stropească toată bucătăria – așa am citit eu pe net, și chiar așa și este);
- Căliți ghebele la foc potrivit cam 7 – 8 minute, până când scăpați de toată apa pe care o eliberează, apoi stingeți-le cu smântână;
- Adăugați piperul și 50 g parmezan ras, amestecați să se incorporeze brânza și dați un clocot;
- După 2 minute adăugați pastele, amestecați, iar când conținutul tigăii începe să clocotească din nou stingeți focul, adăugați busuiocul (rupt în bucăți mici), puneți un capac peste tigaie și mai așteptați 2 – 3 minute ca să se desăvârșească opera.
În ăst timp dați cep unui vin alb sec, bine răcit; un Frascatti s-ar fi potrivit de minune. Cum n-am avut, a mers chiar un Merlot demisec, că asta am găsit la îndemână.
Așezați pastele cu sos în farfurie, decorați cu busuioc și presărați deasupra restul de parmezan (alea 20 g extra, pe care le împărțiți – egal sau nu – peste cele două porții).