Ravioli cu sos de smântână și ghebe

200Paste italiene cu sos românesc – așa s-ar fi putut chema combinația despre care vreau să vă povestesc. Un preparat simplu, care vine aproape gata făcut (mă refer la acele “ravioli al funghi porcini” pe care le-am luat “de-a gata”, direct din hypermarket):

Am mai pregătit ravioli, însă umplute cu brânzeturi italiene (Ricotta, Gorgonzola, Pecorino și Grana Padano).

Ce vă trebuie?

De astă dată am avut niște ravioli umplute cu Ricotta (un fel de urdă de-a italienilor) și cu funghi porcini (pe românește hribi). Pe lângă aceste paste semipreparate (250 g sunt suficiente pentru două porții generoase) o să vă mai trebuiască la sos:

  • o mână de ghebe proaspete (cât mai mici) – cam 150 g;
  • o cutie de smântână grasă (32% grăsime) pentru gătit – 200 mL;
  • o bucată de unt (20 g);
  • o lingură de ulei de măsline;
  • 50 + 20 g parmezan sau (Grana Padano) dat prin răzătoare;
  • 2 – 3 frunze de busuioc proaspăt;
  • sare (puțină) și piper (după gust).

Cum procedați?

  • Fierbeți pastele  (aproape) în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj: puneți pastele în apă clocotită (cam 1,5 L) în care ați adăugat ½ linguriță de sare. Lăsați-le să fiarbă 6 – 7 minute (nu 8 cum scrie pe ambalaj, întrucât o să se desăvârșească după ce le adăugați în sos), apoi scurgeți-le, clătiți-le cu puțină apă rece și țineți-le la îndemână, într-o strecurătoare;
  • Spălați bine de tot ghebele sub jet de apă și lăsați-le la scurs;
  • Încingeți într-o tigaie antiaderentă încăpătoare untul și uleiul de măsline (acesta din urmă ajută ca untul topit să nu sfârâie și să stropească toată bucătăria – așa am citit eu pe net, și chiar așa și este);
  • Căliți ghebele la foc potrivit cam 7 – 8 minute, până când scăpați de toată apa pe care o eliberează, apoi stingeți-le cu smântână;
  • Adăugați piperul și 50 g parmezan ras, amestecați să se incorporeze brânza și dați un clocot;
  • După 2 minute adăugați pastele, amestecați, iar când conținutul tigăii începe să clocotească din nou stingeți focul, adăugați busuiocul (rupt în bucăți mici), puneți un capac peste tigaie și mai așteptați 2 – 3 minute ca să se desăvârșească opera.

În ăst timp dați cep unui vin alb sec, bine răcit; un Frascatti s-ar fi potrivit de minune. Cum n-am avut, a mers chiar un Merlot demisec, că asta am găsit la îndemână.

Așezați pastele cu sos în farfurie, decorați cu busuioc și presărați deasupra restul de parmezan (alea 20 g extra, pe care le împărțiți – egal sau nu – peste cele două porții).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.