Ravioli cu sos de smântână și ciuperci

100

De cele mai multe ori, când gătesc prefer să pornesc de la ingredientele de bază, evitând semipreparatele. “De cele mai multe ori” nu-i același lucru cu “întotdeauna”. Pentru pizza, de exemplu, îmi este mult mai comod să cumpăr blatul gata preparat în loc să mă apuc de făcut aluaturi, care nu sunt punctul meu forte. La fel procedez și cu pastele, cu atât mai mult dacă este vorba de paste umplute, gen ravioli sau tortellini. Timpul economisit cumpărând aceste paste “de-a gata” merită această derogare. Iată mai jos o idee pentru un prânz în doi, gata în mai puțin de 15 minute.

Ce vă trebuie?

  • 250 g ravioli (paste italienești umplute cu ricotta și gorgonzola);
  • 2 – 2,5 L apă;
  • ½ linguriță sare.

Pentru sos:

  • 200 mL smântână (34% grăsime) pentru gătit;
  • 20 g unt (80% grăsime);
  • 75  + 25 g parmezan dat pe răzătoarea mică (se poate înlocui cu Grana Padano sau Pecorino);
  • 1 lingură de ulei vegetal (din măsline sau sâmburi de struguri);
  • 4 ciuperci champignon medii;
  • 1 bucată de praz (10 – 12 cm grosime);
  • ½ legătură de pătrunjel verde, spălat și tocat;
  • Sare marină, piper negru (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

  • Spălați bine ciupercile, scurgeți-le de apă și feliați-le subțire;
  • Spălați prazul și tăiați-l rondele fine;
  • Puneți la fiert într-o oală încăpătoare 2 – 2,5 L apă în care ați dizolvat 1 linguriță de sare;
  • Când apa începe să clocotească puneți pastele la fiert;
  • Fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj (8 minute) – cronometrați timpul de fierbere din momentul în care apa în care ați pus pastele începe să fiarbă din nou.

Cât timp fierb pastele, începeți pregătirea sosului:

  • Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok teflonat, de exemplu) încingeți uleiul și untul;
  • Căliți, la flacără medie, ciupecile vreme de vreo două minute, apoi adăugați rondelele de praz;
  • Mai căliți încă 2 – 3 minute, apoi stingeți totul cu smântână;
  • Reduceți focul la mic și dați un clocot, apoi adăugați 75 g de parmezan ras (restul îl presărați la sfârșit, peste paste, în farfurie);
  • Fierbeți ușor, amestecând, 3 – 4 minute, potriviți sosul de sare și piper, apoi adăugați pătrunjelul tocat;

Răsturnați în tigaie pastele fierte (pe care în prealabil le-ați clătit cu puțină apă rece și apoi le-ați scurs bine), amestecați, mai fierbeți 1 minut, după care luați tigaia de pe foc și acoperiți-o cu un capac.

Lăsați totul nemișcat vreo 2 minute, după care serviți pastele peste care presărați parmezan ras și pătrunjel verde. Puteți să le acompaniați cu un pahar de vin alb, demisec, bine răcit.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Ravioli cu sos de smântână și ciuperci

  1. Pingback: Ravioli cu sos de smântână și ciuperci | Bacau Expres

  2. Pingback: Ravioli cu sos de smântână și ghebe | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.