Raţă Shanghai (stirfraită) – Shanghai Duck Stir Fry

000Este prima raţă pe care am gătit-o. Era noaptea de revelion, 2009 – 2010. Reţeta după care am lucrat încă mai este aici. Astăzi am reluat reţeta, cu care doresc să închei (deocamdată) „The Duck Breast Saga”.

Pe lângă raţa stirfraită propriu-zisă am mai adăugat şi nişte orez fiert plus (bonus) o salată de urechi de lemn cu morcovi.

Ce vă trebuie?

  • Un piept de raţă (250 g);
  • 4 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi;
  • o bucată de ghimbir (1,5 – 2 cm) cutăţată şi dată prin răzătoare;
  • 2 + 3 linguri sos de soia;
  • 200 mL supă de pui (sau 1 cub Knorr de pui + 0,5 L apă);
  • 1 lingură de amidon;
  • 2 linguri de ulei de sâmburi de struguri (sau alt ulei vegetal);
  • ½ ardei gras roşu, tăiat în fâşii;
  • 3 – 4 fire de sparanghel verde (proaspăt sau congelat) tăiat în bucăti de 5 cm lungime;
  • o mână de păstăi de fasole galbenă (stânga) şi încă una (dreapta) de fasole verde – fasolea poate fi proaspătă sau congelată;
  • dacă legumele sunt congelate, lăsaţi-le să se decongeleze înainte de preparare.

Cum procedaţi?

  • Îndepărtaţi pielea şi grăsimea de pe pieptul de raţă cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit;
  • Tăiaţi pieptul de raţă în fâşii de 5 × 5 × 25 mm, perpendicular pe fibră;
  • Din 2 linguri sos de soia, ghimbir şi usturoi, preparaţi un sos cu care masaţi energic fâşiile de piept;
  • Daţi-le la rece pentru minimum o oră;
  • Din restul de sos de soia, supa de pui şi amidon, preparaţi un sos pe care-l păstraţi la îndemână;
  • Încingeţi în wok uleiul la flacără medie spre mare;
  • Adăugaţi ardeiul gras şi stirfraiţi 2 minute;
  • Adăugaţi sparanghelul şi fasolea şi mai stirfraiţi 3 minute;
  • Adăugaţi bucăţile de piept împreună cu marinada în care au stat şi mai stirfraiţi 5 minute (sau până când carnea este făcută şi legumele devin crocante);
  • Adăugaţi sosul de soia, amidon şi supă de pui şi mai stirfraiţi 4 –  5 minute (sau până când sosul se îngroaşă).

Îndepărtaţi de pe flacără şi serviţi peste garnitura de orez, alături de salata de urechi de lemn. Până se face chinezăria, încercaţi combinaţia moldav – ardelenească de pălincă cu rădăcină de schinduc. Acompaniaţi cu un vin roşu sec, cum ar fi un Cabernet Sauvignon de Recaş.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

1 thought on “Raţă Shanghai (stirfraită) – Shanghai Duck Stir Fry

  1. Pingback: Raţă Shanghai (stirfraită) – Shanghai Duck Stir Fry | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.