Rață coaptă – după o idee de Adi Hădean

100De multă vreme îmi stă gândul la rața coaptă a lui Adi Hădean.

Mi-am procurat măcănitoarea corespunzătoare, am parcat-o în congelator și am așteptat momentul prielnic: momentul acela când se adună mai mult de doi oameni la masă. Condimentele pe care le-am folosit mi-au parvenit într-un mod destul de hazliu. O mai tânără colegă fusese la cumpărături de unde s-a întors cu mai multe cutiuțe cu zahăr aromatizat cu diverse chestii, de pus în dulciuri. Pe una din cutiuțe scria mare “Apple & Oranges” și apoi mic de tot (așa cum se scriu clauzele în contractele prin care devii dator vândut pe viață băncii) “aromatic seasoning”. Văzând că n-ar fi bine să o pună în prăjituri, pe asta mi-a adus-o mie, știindu-mă utilizator și amator de  astfel de condimente. Și a mea primă reacție a fost “n-am ce face cu zahărul ăsta aromat, că mai are nevastă-mea acasă vreo câteva cutiuțe!”. Mai pregătisem rațe întregi, așa că știam că va fi un proces de durată. M-am înarmat cu răbdare și cu bere și am purces la treabă, cam pe la miezul zilei. După vreo 7 – 8 ceasuri am cam terminat. Și rața, și berea.

Ce vă trebuie?

  • 1 rață (tânără), jumulită și eviscerată;
  • 200 g piept de porc (bacon) tăiat în fâșii subțiri;
  • 330 mL bere brună (vă recomand Leffe);
  • 400 g cartofi noi, de mărime potrivită spre mică;
  • 2 lingurițe de amestec de condimente pentru rață/gâscă (amestecul “Apple & Orange – aromatic seasoning” de la Deluxe, pe care îl găsiți la Lidl, conține: sare, praf de mere (15%), glucoză, coajă de portocale (7%), ghimbir, chimen, măghiran, scorțișoară, coriandru, cuișoare, ulei de portocale și acid malic drept acidifiant);
  • 2 – 3 crenguțe de cimbru verde;
  • Sare, piper – pentru asezonarea cartofilor.

În plus, o să vă trebuiască o tavă cu grătar în interior (suficient de mare ca să vă încapă rața), ceva sfoară alimentară și niște folie de aluminiu.

Cum procedați?

  • Mai întâi pârliți rața, ca să îndepărtați tuleiele rămase în piele (eu am sărit peste această operațiune căreia nu i-am dat importanța cuvenită, iar rezultatele se văd  în pozele de final, când pielea s-a retras și tuleiele au apărut în toată splendoarea lor;  n-a fost o nenorocire prea mare, oricum n-am mâncat pielea);
  • Rața pârlită o spălați bine și o uscați cu șervete absorbante, apoi o condimementați generos, atât pe interior, cât și pe exterior cu maestecul de condimente pe care vi    l-am recomandat;
  • Spălați bine cartofii și tăiați-i în rondele subțiri (maxim 3 mm);
  • Între timp preîncălziți cuptorul la 140 – 150 ˚C;
  • Turnați în tavă, sub grătar, cam 100 – 150 mL de bere;
  • Pe grătar așezați rondelele de cartofi în 2 – 3 straturi, astfel încât să obțineți un “pat” în care să culcați rața;
  • Asezonați cartofii cu sare și piper și presărați deasupra lor frunzulițele de cimbru;
  • Peste patul de cartofi așterneți o “pătură” confecționată din feliile subțiri de piept de porc;
  • Peaceastă pătură așezați rața cu pieptul în sus și “bandajați-o” atent cu fâșii de piept de porc, fără a uita de aripi și de copane;
  • Pentru mai multă siguranță, legați pulpele și fixați aripile de corp ajutânduvă de niște scobitori;
  • Dați rața la cuptorul preîncălzit pentru 4 – 5 ore (depinde de cuptor); Cam așa ar trebui să evolueze:

După 1 oră la 140 – 150 ˚C:

După 2 ore…:

După 3 ore…:

După 4 ore…:

  • Întoarceți rață și mai lăsați-o încă o jumătate de oră la cuptor, după care puteți să-i dați jos bandajele (pe care le păstrați);
  • Înveliți în folie de aluminiu oasele pulpelor (pe care le puteți dezlega de-acuma) și aripile, stropiți rața cu restul de bere și dați-o din nou la cuptor, până când pielea acesteia devine arămie și crocantă – asta mai durează cam 60 – 90 de minute, timp în care mai întoarceți rața de pe o parte pe alta și o stropiți cu lichidul colectat în tavă (sau cu bere).

Drept garnitură am folosit patul de cartofi pe care a dormit rața, împreună cu fâșiile de piept de porc, extrem de crocante.

În plus, am mai făcut și un amestec de legume (morcov, morcov baby, păstăi de fasole verde, mazăre, conopidă, broccoli) la abur.

Ca băutură, fie rămâneți consecvenți cu berea Leffe, fie treceți pe un pahar de roșu sec. Un Cabernet Sauvignon de Murfatlar, de exemplu.

S-aveți pofță și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Rață coaptă – după o idee de Adi Hădean

  1. Buna!
    Am si eu in congelator o ratusca de curte (ceva mai mare) si m-am gandit sa o incerc copata.
    La lidl nu am gasit condimentele de care vorbeai in postul tau, insa am gait niste condimente cu piper si coaja de portocala. Merg?
    Nu am o tava cu gratar, asa ca rata va sta direct pe patul de cartofi pe fundul tavii. In aceste conditii mai pun bere?
    Multumesc!

    • Merge și piper cu coajă de portocală, se asortează bine cu rața.
      Dacă stă direct în tavă și nu pe grătar, merge stropită din când în când cu bere (când umblați la ea, sau când o întoarceți).
      Spor la “bandajat” rața și Poftă bună! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.