Puteți să le ziceți și Cartofi Franțuzești

100… că nu mă supăr. Dar așa cum vă povesteam altundeva, ceea ce numim noi “cartofi franțuzești” au tot atâta legătură cu bucătăria franceză cât are și coada vacii cu ștampila primăriei. Ca și în alte ocazii am încercat să valorific excedentul de alimente din frigider, excedent care s-a acumulat din cauza mentalității păguboase a lui “las’ să fie acolo, că nu se știe niciodată când o să fie nevoie de ele”.

Ce vă trebuie?

  • O tavă ceva mai adâncă (a mea are 240 × 170 × 40 mm, este din aluminiu teflonat, o am de multă vreme – la câți bani am dat pe un set de trei nu credeam că o să mă țină atâta);
  • 5 – 6 cartofi potriviți fierți în coajă, în apă cu sare, timp de 15 – 20 de minute;
  • 4 ouă fierte 8 – 10 minute (vă asigurați că vor fi tari);
  • 250 g brânză Mozzarella aproape ieșită din termenul de valabilitate;
  • 20 – 30 g unt (de-o nevoie se poate înlocui cu 2 linguri de ulei vegetal);
  • 100 – 150 g afumătură de porc cu minim 40% grăsime 😉 ;
  • 1 – 2 ouă crude;
  • 50 – 100 g (depinde câtă aveți) brânză tare rasă (eu avut-am Pecorino);
  • 150 – 200 mL smântână (pus-am cu 32% grăsime, dar se acceptă și mai slabă, sau chiar deloc);
  • Puțină sare, puțin piper, după gust.
  • Pătrunjelul ornamental este opțional.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
  • Ungeți tava cu unt;
  • Tăiați în felii subțiri (circa 3 – 5 mm) cartofii (decojiți), ouăle fierte (decojite și ele, evident), Mozzarella și afumătura de porc;
  • Așezați pe fundul tăvii un strat de cartofi;
  • Peste cartofi așezați feliile de afumătură;
  • Peste afumătură clădiți ouăle;
  • Peste ouă adăugați feliile de Mozzarella;
  • Mozzarella o acoperiți cu cartofi;
  • Peste ultimul strat de cartofi adăugați niște fâșii de afumătură (dacă v-au mai rămas) și presărați brânza tare dată prin răzătoarea mare;
  • Dați tava la cuptor pentru circa 30 de minute;
  • Între timp bateți bine 1 – 2 ouă (crude, nu fierte) cu puțină sare și piper și apoi încorporați în ele smântâna;
  • Turnați “sosul” rezultat peste compoziția din tavă, având grijă să o împrăștiați cât mai uniform pe toată suprafața;
  • Dați din nou tava la cuptor pentru încă minimum 30 de minute – ar trebui să fie suficient pentru a nu rămâne ouăle crude.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Puteți să le ziceți și Cartofi Franțuzești

  1. Pingback: Mâncare indiană și nu prea | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.