Pulpe de pui marinate la cuptor însoţite de crochete din cartofi (semipreparate) şi salată de varză albă

001

Un preparat care necesită relativ puţin timp şi care îmbină în mod plăcut arome din cele mai diverse.

Marele secret îl reprezintă marinada în care trebuie ţinută carnea.

Am folosit două pulpe întregi dezosate (tăiate în două) şi două bucăţele mici de piept („miejii” – cum s-ar zice), pe care le-am lăsat la marinat cam 16 ore, la rece, într-o pungă resigilabilă (zip-bag). Ies de aici cam patru porţii normale.

000
Ce conţine marinada (cantităţile sunt orientative):

  • 3 linguri ulei de pulpă de măsline;
  • 2 linguri sos de soia;
  • 2 linguriţe de miere;
  • 1 lingură muştar de Dijon (cu seminţe de muştar în el);
  • 1 lingură oţet balsamic de Modena;
  • 1 lingură de cimbru uscat;
  • 1 lingură de boabe de coriandru;
  • 1 linguriţă de boia dulce;
  • 1 linguriţă de ceapă verde deshidratată;
  • 1 linguriţă seminţe de susan;
  • ½ linguriţă piper mozaic (negru, alb, verde, roşu) proaspăt măcinat;
  • ½ linguriţă amestec „cinci arome” (“five spices” pentru trăitorii la London sau Dublin, “cinq parfums” pentru cei din hexagon) – condiment folosit la mâncărurile chinezeşti.

Sunt cam multe ingrediente, dar ăsta-i tot farmecul. Amestecaţi bine-bine toate condimentele şi apoi masaţi bine carnea cu acest amestec. Treceţi totul (carne, amestec de condimente excedentar) într-o pungă resigilabilă, scoateţi aerul din ea, sigilaţi-o şi uitaţi-o în frigider de seara, până a doua zi la prânz.

006Încingeţi cuptorul la 180°C. Plasaţi bucăţile de carne împreună cu marinada aderentă şi aferentă într-o tavă teflonată unsă cu ulei vegetal (de sâmburi de struguri, de ex.).

007Acoperiţi tava cu folie de aluminiu perforată în câteva locuri sau, mai bine, cu o foaie de hârtie de copt pe care aţi înmuiat-o în prealabil în apă şi apoi aţi stors-o (ca pe o batistă). Faza cu hârtia de copt am învăţat-o de la Jamie Oliver şi am aplicat-o de nenumărate ori. Rezultatele sunt net superioare celor obţinute cu folia de aluminiu.

008Daţi tava la cuptor pentru 30 de minute, după care îndepărtaţi „capacul”, întoarceţi carnea şi mai lăsaţi la cuptor încă 25-30 de minute neacoperită. Din când în când mai puneţi pe carne sosul din tavă, iar după 12-15 minute întoarceţi carnea. În felul acesta se va rumeni frumos şi uniform.

004Garnituri recomandate: piure din cartofi copţi în coajă, orez fiert.  Am folosit drept garnitură nişte crochete din cartofi proaspăt scoase din congelator, pe care le-am prăjit în ulei de palmier.

003Alături merge şi o salată de varză albă frecată cu sare grunjoasă, stropită din belşug cu ulei, în care adăugaţi un praf de piper negru proaspăt râşnit, câteva picături de ulei de susan şi câteva picături de oţet de Modena.

Pentru ca ritualul să fie complet, o palincă mică (20 mL) înainte şi un pahar de Sauvignon Blanc după! Poftă bună!

000

5 thoughts on “Pulpe de pui marinate la cuptor însoţite de crochete din cartofi (semipreparate) şi salată de varză albă

  1. Arata foarte bine, am sa incerc de Craciun acest fel pentru ca dupa sarmale si alte nebunii, pulpele de pui la cuptor sunt lejere.

  2. Pingback: Pulpe de pui marinate la cuptor | Bacau Expres

  3. Pingback: Trei luni de bucătăreală povestită | Food and beyond…

  4. Pingback: Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul | Food and beyond…

  5. Pingback: Șapte ani de căsnicie | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.