Pulpe de pui la tavă în untură de rață și bere brună

_200

Probabil vă întrebați ce legătură există între untura de rață și berea brună. Sau nu. Dacă v-ați pus această întrebare, iată și răspunsul: pulpele de pui. N-am mai pregătit cam de multișor pulpe de pui la cuptor, așa că m-am gândit să vin cu ceva noutăți; știți doar că nu-mi stă în caracter să fac de două ori aceeași mâncare. Întotdeauna apare câte o modificare, ori câte un element de noutate. Așa și acum. A cumpărat soția mea niște pulpe de pui superioare, nedezosate și împielițate și mi-a zis să fac cu ele borș 🙂 .

Am făcut și borș (la propriu),

dar mi-au mai rămas vreo trei bucăți, a căror valorificare era imperios necesară, pentru a nu ieși din termenul de valabilitate. Mi-am zis că va ieși o friptură bună din ele, mai ales dacă le marinez în bere. Dar pui în bere mai făcusem, așa că trebuia să vină și elementul de noutate. Mai demult avusesem niște pulpe de rață pe care le-aș fi vrut transformate în confit du canard. Nu găseam untură de rață, și m-am plâns pe toată lățimea de bandă de care beneficiam. S-a îndurat fiică-mea de mine și mi-a adus, tocmai din capitală, vă dați seama? Aveam untură de rață din Budapest (not Bucharest).

Dar, așa cum se întâmpla în socialism, acuma aveam untura, dar nu mai aveam pulpele de rață. Și așa s-a născut preparatul de mai jos…

Ce vă trebuie?

 • 3 pulpe superioare de pui cu piele și os (dar nu numai “piele și os”), adică vreo 600 g în total (socotiți cam 1 pulpă per porție);
 • Sare marină și piper mixt, ambele proaspăt râșnite – după gust;
 • 2 – 3 linguri de untură de rață;

Pentru marinadă:

 • 1 linguriță de oțet balsamic de Modena;
 • 2 – 3 lingurițe de sos Worcestershire;
 • 400 – 500 mL bere brună (Ursus sau Silva dintre cele “locale”, Leffe, dacă sunteți mai cosmopoliți);

Pentru garnitura din tavă:

 • ½ țelină mică;
 • 1 morcov;
 • 1 pătrunjel (rădăcină);
 • ½ păstârnac;
 • ½ ardei roșu gras;

Pentru glazurarea pulpelor:

 • 2 lingurițe de miere;
 • 3 – 4 linguri de bere brună;
 • 1 linguriță muștar de Dijon;
 • ½ linguriță oregano uscat;
 • Un praf de sare;
 • Un praf de piper mixt.

Cum procedați?

Ștergeți bine pulpele de pui cu șervete absobante, apoi asezonați-le cu sare și piper.

Aezați-le într-un vas înalt, stropiți-le cu oțet balsamic și sos Worcestershire, apoi acoperiți-le cu bere și dați vasul la rece pentru cel puțin 2 ore (cel mai bine lăsați-le peste noapte în frigider).

Curățați, spălați și tăiați legumele în cuburi mici, cam de 1 cm.

Puneți într-o tavă 2 linguri de untură de rață și topiți-o pe baie de abur.

Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C.

Puneți pulpele în tava cu untură (mai întâi cu pielea în jos) și puneți peste ele restul de untură de rață.

Dați tava la cuptor pentru 30 de minute, întorcând sporadic carnea, pentru a se rumeni uniform.

Puneți marinada rămasă peste pulpele din tavă, acoperiți tava cu folie de aluminiu, reduceți temperatura în cuptor la 180 ˚C și dați din nou tava la cuptor pentru încă 50 de minute – 1 oră, întorcând carnea la mijlocul intervalului.

Pregătiți sosul pentru glazurare (miere, muștar, bere, sare, piper, oregano) și ungeți cu acesta partea cu piele a pulpelor, apoi adăugați în tavă, printre bucățile de carne, legumele mărunțite.

Dați din nou tava la cuptor, neacoperită de data aceasta, pentru încă 30 de minute (ultimele 2 – 3 minute porniți flacăra din bolta cuptorului, pentru a carameliza glazura).

Între timp, puteți pregăti rapid câteva legume congelate (morcovi, mazăre păstăi, fasole verde păstăi, porumb boabe), călindu-le într-o lingură de ulei de măsline, timp de 10 – 15 minute, la foc iute, în wok. Ori puteți pregăti rapid un piure. La alegere.

Serviți friptura fierbinte, întrucât dacă se răcește prea tare, untura de rață are prostul obicei de a se solidifica. Nu că n-ar fi bună și așa (cei care au mâncat vreodată pită cu unsoare știu despre ce vorbesc), dar e cam inestetică. Puneți alături legumele din tavă, peste care turnați o parte din sosul rămas. De asemenea adăugați legume călite sau piure, funcție de garnitura suplimentară la care v-ați stabilit (ambele nu merg simultan). Dacă încă mai aveți bere brună, puteți s-o turnați în pahare. Dacă nu, merge și un cupaj sec de Merlot cu Cabernet Sauvignon (eu l-am testat pe cel de la Cramele Murfatlar), adus la 14 – 16 ˚C (NU la temperatura camerei!!!).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.