Pulpe de pui în stil texan

100În ciuda faptului că am fost criticat deoarece gătesc cu amestecuri de condimente gata făcute (adică cu “chimicale” la plic), am recidivat.

Mi s-a reproșat că doar bucătarii leneși sau nepricepuți folosesc așa ceva. Răspunsul meu este că nu mă încadrez în nici una din aceste categorii: nu sunt nici leneș, nici nepriceput, și nici bucătar (ori chef cum văd că se zice mai nou). O vorbă din popor (nu mai contează din care popor) spune că nu trebuie să tragi cu tunul după muște. Înțeleg că, atunci când gătești pentru zeci sau chiar sute de persoane zilnic (adică asta ți-e meseria de bază), este firesc să-ți pregătești cu mânuța ta amestecurile de condimente pe care le folosești și le consumi în timp util, fără ca acestea să aibă timp să se învechească. Dar, ca să ieși la un grătar cu prietenii sau familia, nu cred că are rost să irosești o grămadă de timp doar ca să arăți cât de sănătos și la modă pregătești tu mâncarea. Bănuiesc că scopul ieșirii respective este cu totul altul. Chiar în cazul în care ai planificate mai multe astfel de ieșiri soldate cu gătit în aer liber, nu cred că ție, sau prietenilor ori cunoscuților tăi, le-ar surâde ideea să mănânce de fiecare dată același lucru, doar datorită faptului că ai devenit un expert în manufacturarea amestecului perfect de condimente pentru grătar. Așa că, în astfel de ocazii, un amestec de condimente “de-a gata” este soluția cea mai rapidă și mai economică.

Dar destul cu vorbăria, să trecem la treabă!

Ce vă trebuie?

Deși instrucțiunile de pe ambalajul amestecului de condimente spun că aveți nevoie de 600 g ciocănele de pui, am folosit doar patru pulpe de pui dezosate pe care le-am marinat cam o oră (cât timp s-a pregătit focul și s-a încins bine de tot grătarul) într-un amestec format din:

  • 20 g (1 plic) amestec de condimente “Friptură texană afumată” (compoziția o găsiți pe spatele plicului);
  • 1 linguriță de oțet de mere (că n-am avut la îndemână oțet din vin);
  • 5 linguri de ulei de floarea soarelui.

Cum procedați?

Pe grătarul bine încins și uns în prealabil cu slănină, așezați bucățile de carne marinată și rumeniți-le câte 1 minut pe fiecare parte, cât să prindă dungile caracteristice.

După aceea le puteți întoarce cam la 1 – 2 minute, până când sunt bine pătrunse în interior. Rețeta de pe spatele plicului de condimente zice să le țineți 30 de minute (poate la soare 🙂 , că la ce dogoare aveam sub grătar, 10 minute au fost mai mult decât suficiente).

Pulpele astfel pregătite le-am combinat cu ciuperci și felii de dovlecel – grataragite și ele (peste care am pus și niște sos de iaurt cu usturoi) și o salată de varză proaspătă, frecată cu sare și stropită cu ulei.

Și ce stă mai bine alături când e cald afară, decât o bere rece?

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.