Pulpe de pui în brandy şi vin roşu la cuptor

Motto:

Orice începe bine se termină prost. Orice începe prost se termină şi mai prost.”

(Una din nenumăratele legi ale lui Murphy)

000Plin de bune intenţii m-am hotărât să fac pulpe de pui umplute cu ciuperci. N-am mai făcut până acuma, aşa că am început documentarea. Găsesc – pe lângă nenumăratele „buzunare” între piele şi pulpă în care se îndeasă diverse tocături pe bază de ciuperci – un filmuleţ interesant în care un „chef” (probabil francez după accent) le explica, într-o română aproximativă şi puternic graseiată, unor chef-wannabees cu tricolorul pe gulerul tunicii cum se fac nişte pulpe dezosate umplute cu ciuperci, fierte la cuptor in bain-marin, bla-bla-bla. Mă uit, notez atent ingredientele şi cantităţile şi purced la lucru. Mare greşeală! Noroc că mi-am dat seama la timp (la timpul în care preparam umplutura) că n-o să iasă „ca-n film”, aşa că am încercat să reduc pagubele la minim şi să obţin ceva – dacă nu arătos – măcar mâncabil (comestibil sună prea main-stream).

Ce am utilizat?

  • 4 pulpe de pui dezosate (circa ½ kg);
  • 2 felii piept de pui (aproximativ 100 g);
  • 2 ouă;
  • 50 g smântână cu 32% grăsime;
  • o duzină de ciuperci Champignon mici;
  • 100 mL brandy (Alexandrion 5*);
  • 200 mL vin roşu, sec;
  • o lingură de ulei de măsline;
  • sare şi piper (de gustibus).

Cum am procedat?

  • Pulpele bine spălate se masează cu 75 mL brandy şi se dau la rece pentru 45 – 60 minute;
  • Ciupercile se spală, li se retează cozile la baza pălăriei, se feliază, se fierb timp de 1 minut în apă sărată clocotită, după care se scurg bine.
  • Pieptul de pui se taie în bucăţi şi se dă prin blender. I se adaugă sare, piper, ouăle, smântâna şi restul de brandy. Se amestecă în blender până când se obţine o cremă semifluidă, în care se adaugă ciupercile.
  • Într-o tavă cu capac unsă cu ulei de măsline se aşează pulpele, în prealabil condimentate cu sare şi piper. Se dau la cuptorul preîncălzit la 200°C, câte 10 minute pe fiecare parte (fără capac).
  • Se toarnă crema preparată anterior peste pulpe, se pune capacul şi se dau din nou la cuptor pentru 20 de minute.
  • Se scoate capacul, se întorc pulpele şi „omleta” formată, se adaugă vinul şi se lasă să se rumenească bine, încă 25 – 30 de minute.

În paralel se poate realiza şi garnitura de cartofi la cuptor. Cartofii curăţăţi şi tăiaţi pe lungime în 4 – 6 felii se aşează într-o tavă antiaderentă unsă cu ulei. Se asezonează cu sare şi piper, se acoperă cu o foaie de copt bine umezită şi se dau la cuptor (200°C). După 20 de minute se îndepărtează foaia de copt, se pudrează cu oregano uscat şi se dau din nou la cuptor până când se rumenesc frumos (cca. 30 minute), amestecând sporadic.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Pulpe de pui în brandy şi vin roşu la cuptor

  1. Traffic is the key to my website business. I found a company that has been an awesome resource in building our traffic and the communication back and forth has been great. I use most of the services offered by this company and I am now getting hundreds of targeted visitors to my website every day.

  2. Traffic is the key to my website business. I found a company that has been an amazing resource in building our traffic and the communication back and forth has been great. I use most of the services offered by this site and I am now getting hundreds of targeted visitors to my website every day.

Leave a Reply

Your email address will not be published.