Pentru că mâncarea aceasta nu necesită cine știe ce pregătiri ori ingrediente speciale, o să intru direct în subiect. Dacă aveți nedumeriri, aveți la dispoziție rubrica de “Comentarii”.
- 2 pulpe de pui, întregi, cu tot cu piele și cu oase;
- 2 căței mari de usturoi (sau 4 mai mici), zdrobiți ușor cu latul cuțitului, necurățați;
- O bucată de ghimbir proaspăt, cât degetul mare, curățată și tăiată în 4 – 6 bucăți (dacă n-aveți ghimbir proaspăt la îndemână, îl puteți înlocui cu ½ linguriță de pudră de ghimbir);
- 1 linguriță de curcuma (turmeric);
- 1 lingură de ulei vegetal (din sâmburi de struguri ori din floarea-soarelui);
- 300 mL bere blondă;
- Sare și piper, după gust.
- 4 – 5 cartofi roz (nesfărâmicioși), potriviți ca mărime;
- 2 – 3 fire de ceapă verde curățațe și tăiate inele;
- 2 – 3 căței de usturoi, curățați și tăiați în felii subțiri;
- 1 – 2 linguri de ulei vegetal (din sâmburi de struguri ori din floarea-soarelui);
- Sare și piper mixt proaspăt râșnit, după gust.
- Preîncălziți cuptorul la 180 – 190 ˚C și ungeți o tavă cu margini înalte cu ulei vegetal;
- Ștergeți pulpele de pui cu șervete absorbante și condimentați-le, pe ambele părți, cu sare, piper și curcuma (eventual praf de ghimbir dacă nu aveți ghimbir proaspăt);
- Așezați pulpele în tavă, cu partea cu pielea în sus;
- Adăugați peste pulpe bucățile de ghimbir și puneți în tavă cățeii de usturoi;
- Turnați berea în tavă, apoi acoperiți-o cu o foaie de copt pe care în prealabil ați umezit-o bine de tot și apoi ați stors-o;
- Dați tava la cuptor pentru 30 de minute, apoi întoarceți carnea, reumeziți foaia de copt, acoperiți din nou tava și mai dați-o la cuptor pentru încă 15 – 20 de minute;
- Întoarceți din nou carnea cu pielea în sus și dați din nou tava la cuptor (de data aceasta neacoperită) pentru încă 20 – 25 de minute (dacă este nevoie, mai completați lichidul din tavă cu 50 – 100 mL de bere);
- În final, rumeniți pentru 4 – 5 minute carnea pornind flacăra din bolta cuptorului.
Între timp, cât friptura zace în cuptor, ocupați-vă și de garnitură:
- Puneți cartofii spălați, dar necurățăți, la fiert, în apă cu sare;
- Lăsați-i să fiarbă cam 15 minute (măsurate de când începe să clocotească apa);
- Scurgeți cartofii, curățați-i de coajă (după ce s-au răcit, evident, ca să puteți umbla cu ei), apoi tăiați-i în bucăți de 1,5 – 2 cm;
- Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă și aruncați în ea catrofii tăiați;
- Lăsați-i să se rumenească vreo 10 minute la foc potrivit (nu uitați să mai amestecați în ei din când în când), asezonați-i cu sare și piper, apoi adăugați în tigaie ceapa verde și usturoiul;
- Amestecați și mai țineți pe foc 4 – 5 minute, cât să se înmoaie ușor ceapa și usturoiul și să-și transfere aromele către cartofi.
Combinația asta de pulpe de pui la cuptor cu cartofi “țărănești” cere pe lângă ea niște antioxidanți: o salată de sfeclă roșie cu hrean și un pahar de rosé (demi)sec.
Foarte apetisant! Mulțumesc!
Poftă bună! 🙂
Voi încerca în prima zi liberă. Mulțumesc!
Succes! Am specificat în postare “nu încercați asta singuri acasă?”, că nu-mi mai amintesc 🙂