Pulpe de pui cu sos de praz, cartofi traşi la tigaie şi salată asortată

100Zilele trecute, fiindu-mi lene să trec pe la piaţă, m-am decis să gătesc cu ce găsesc prin casă. La secţiunea „Carne” am găsit doar nişte pulpe de pui dezosate şi pe baza lor m-am gândit la un preparat uşor de pregătit, însă mai puţin comun decât banalele „pulpe de pui la grătar cu cartofi prăjiţi şi salată de sezon”. Am combinat carnea de pui (în prealabil marinată) şi apoi trasă la wok cu nişte cartofi fierţi şi apoi traşi la tigaie, un sos mai aparte de praz în vin roşu şi o salată multicoloră. N-am pregătit decât două porţii, pentru care am avut nevoie de ingredientele prezentate în continuare.

Ce vă trebuie?

  • 2 pulpe de pui dezosate (cam 250 g carne de pui);

Pentru marinadă:

  • 3 linguri sos de soia light;
  • 3 linguri de vin roşu sec;
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin;
  • 1 linguriţă sos Worcesteshire;
  • 1 linguriţă oţet balsamic de Modena;
  • ½ linguriţă Curry Madras „mild” (adică mai puţin picant);
  • ½ linguriţă piper mozaic (alb, negru, roşu, verde), proaspăt măcinat;

Pentru garnitură:

  • 4 cartofi albi, mai mărişori;
  • o ceapă gabenă potrivită;
  • 2 căţei de usturoi;
  • sare şi piper după gust;
  • 2 linguri de ulei vegetal (floarea soarelui sau sâmburi de struguri);

Pentru sos:

  • O bucată de praz cam de 10 – 15 cm;
  • 20 g unt aromatizat cu usturoi;
  • ½ linguriţă sos de peşte;
  • un pahar de vin roşu sec;
  • 1 cub (sau ½ linguriţă) zahăr brun;
  • ¼ linguriţă piper negru măcinat;

Pentru salată:

  • O roşie mare galbenă;
  • O roşie mare roşie;
  • 2 fire mai mari de ceapă verde;
  • 2 castraveţi potriviţi;
  • o mână de rucola;
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline (sau de floarea-soarelui dacă nu vă-mpăcaţi cu cel de măsline);
  • sare după gust.

Cum procedaţi?

Pulpele de pui:

  • Se spală bine şi se taie în cuburi de 1,5 cm;
  • Se masează bine bucăţile de carne cu marinada preparată direct peste carne (se adaugă pe rând sosul de soia, sosul Worcestershire, vinul, uleiul, oţetul, curry-ul şi piperul);
  • Se dă la rece carnea împreună cu marinada pentru circa 1 – 2 ore;
  • Se încinge wokul (fără ulei) şi se aruncă în el bucăţile de carne împreună cu marinada;
  • Se căleşte carnea, amestecând continuu, la foc mediu spre mare, până când se evaporă tot lichidul şi se rumenesc bucăţile de pui (cam 10 – 12 minute) după care se scot pe hârtie absorbantă, pentru eliminarea grăsimilor în exces.

Cartofii:

  • Se spală bine şi se fierb în coajă, în apă cu sare, 15 – 20 de minute, până când furculiţa pătrunde uşor în ei;
  • După ce se răcesc, se curăţă şi se taie în cuburi;
  • Se trag în tigaia cu ulei încins, la foc mediu, pănă când încep să se rumenească (cam 4 – 5 minute);
  • Se adaugă ceapa şi usturoiul, curăţate şi tăiate rondele subţiri, şi se călesc încă 3 – 4 minute, după care se potrivesc de sare şi piper.

Sosul de praz:

  • Se curăţă prazul şi se taie în rondele subţiri;
  • Se topeşte untul la foc mic, iar în untul topit se căleşte prazul, tot la foc mic, până când se înmoaie (cam 2 – 3 minute);
  • Se adaugă sosul de peşte şi piperul apoi se căleşte prazul la foc mic, amestecând continuu, încă 2 minute;
  • Se stinge totul cu vin roşu, se dă un clocot şi se adaugă zahărul;
  • Se fierbe totul la foc mic încă 8 – 10 minute, până când se reduce volumul sosului la jumătate.

Salata:

  • Se spală bine frunzele de rucola;
  • Ceapa se curăţă, se spală şi se taie rondele;
  • Castraveţii se curăţă (sau nu) şi se taie în rondele de 2 – 3 mm;
  • Se spală roşiile şi se taie în bucăţi potrivite;
  • Se amestecă totul şi se asezonează cu ulei şi sare (sarea este bine s-o adăugaţi doar înainte de a vă apuca de mâncat).

Pe lângă aceste pulpe de pui cu garnitură, sos şi salată mai puteţi pune un pahar din vinul roşu pe care sper că nu l-aţi utilizat în totalitate în marinadă sau în sosul de praz 🙂 .

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Pulpe de pui cu sos de praz, cartofi traşi la tigaie şi salată asortată

  1. Pingback: Pulpe de pui cu sos de praz, cartofi traşi la tigaie şi salată asortată | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.