Pulpe de pui cu mirodenii orientale, la cuptor

000Carnea de pui se poate găti în cele mai variate moduri. Se poate prepara rapid, în câteva minute, la wok, pe plita sau pe grătarul încins, dar se poate şi fierbe molcom într-o tocăniţă românească, un papricaş unguresc sau un tagine marocan. Se poate rotisa, ca la francezi sau se poate  rumeni – puţin câte puţin – ca în gyrosul levantin. Dacă n-aveţi nici o grabă, o puteţi face şi în cuptor, la tavă. Vă recomand pulpele, care vor ieşi suculente în interior, crocante la suprafaţă.

Ce vă trebuie?

  • 2 – 3 pulpe de pui dezosate (350 – 450 g);
  • 1 lingură de ulei vegetal;
  • sare şi piper după gust;

Pentru marinadă:

  • 100 – 150 g iaurt natural (3% grăsime);
  • 1 lingură de curcuma (opţional, doar pentru culoare);
  • ½ linguriţă ghimbir măcinat;
  • ½ linguriţă cardamom măcinat;
  • ½ linguriţă nucşoară măcinată;
  • 1 – 2 linguriţe mentă uscată;
  • ¼ linguriţă chilli, boia iute sau piper de Cayenne (pentru un preparat mai picant, dublaţi cantitatea);

Pentru garnitură:

  • 6 – 8 cartofi mai mici, curăţaţi şi tăiaţi în jumătate pe lungime;

Pentru salată:

  • O legătură de ceapă verde tăiată rondele;
  • 6 – 10 roşii cherry tăiate în sferturi;
  • 1 castravete de seră mai mic (sau ½ castravete mare), curăţat (sau nu) şi tăiat rondele subţiri;
  • sare şi ulei de măsline, după gust.

Cum procedaţi?

  • Spălaţi şi ştergeţi apoi pulpele cu şervete absorbante;
  • Condimentaţi cu sare şi piper;
  • Preparaţi o marinadă din iaurt în care amestecaţi bine condimentele şi menta;
  • Masaţi bine pulpele cu marinada şi daţi-le la rece pentru cel puţin o oră;
  • Preîncălziţi cuptorul la 160°C;
  • Ungeţi cu ulei două tăvi: una pentru carne şi una pentru cartofi;
  • Puneţi cartofii în tavă într-un singur strat; condimentaţi cu sare şi piper;
  • Aşezaţi pulpele în tavă;
  • Acoperiţi ambele tăvi cu câte o foaie de copt îmbibată bine cu apă şi apoi stoarsă;
  • Daţi tăvile la cuptorul preîncălzit pentru 50 – 60 minute; la ½ oră întoarceţi şi cartofii şi pulpele;
  • Îndepărtaţi foile de copt, întoarceţi din nou carnea şi cartofii şi mai lăsaţi-le la cuptor încă 15 – 20 minue;
  • Ridicaţi temperatura cuptorului la 200°C şi mai daţi tăvile la cuptor 10 – 15 minute, până când şi carnea şi cartofii prind o crustă aurie.

Serviţi preparatul cald (abia scos din cuptor) împreună cu salata pe care sper că aţi pregătit-o în timp ce se făceau cartofii şi pulpele ( 🙂 ). Acompaniaţi cu un alb sec sau demisec, de calitate.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Pănă la urmă, asta o ieşit!

3 thoughts on “Pulpe de pui cu mirodenii orientale, la cuptor

  1. Pingback: Pulpe de pui cu mirodenii orientale, la cuptor | Bacau Expres

  2. Pingback: Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul | Food and beyond…

  3. Pingback: Punem și noi ceva pe masă la intrarea în douăzeci-douăzeci ? | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.