Pulpe de iepure învelite în piept de porc și aburite în bere brună

Dacă vă place carnea albă și slabă de iepure, dar nu v-ați da în lături nici de la niște purcel grăsuț cu oareșce colesterol, dacă sunteți iubitor de bere (care îngrașă), dar nu ați zice nu nici unui pahar de vin bun, preparatul pe care vreau să vi-l supun astăzi atenției este varianta ideală, îmbinându-le pe toate: pulpe de iepure învelite în piept de porc și aburite în bere brună. Acompaniate de o garnitură de legume aburite (deci minimum procesate termic, cu maximum de vitamine), și-un pahar (poate două) de vin ușor rozaliu, foarte sec și foarte rece (rosé-ul se servește la 7 – 9 ˚C).

101
102

Ce vă trebuie?

 • 5 pulpe posterioare de iepure de casă (cam 1,2 kg în total);
 • 500 mL bere brună (Silva, de exemplu);
 • 200 – 240 g piept de porc crud-uscat și afumat – feliat subțire;
 • O marinadă preparată din:
  • 1 – 2 lingurițe sos Worcester;
  • 1 lingură de oțet balsamic de Modena;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • 1 linguriță piper negru (măcinat) cu lămâie;
  • ½ lămâie (doar zeama);
  • 2 – 3 frunze de dafin.

Cum procedați?

Dacă pulpele de iepure sunt congelate, lăsați-le să se decongeleze lent, peste noapte, în frigider;

Sțergeți bine pulpele decongelate cu șervete absorbante, puneți-le într-un vas încăpător, apoi adăugați peste ele sosul Worcester, oțetul balsamic, uleiul de măsline, piperul negru cu lămâie, zeama de lămâie și frunzele de dafin.

103

Masați bine pulpele cu marinada formată din ingredientele de mai sus, puneți-le într-o pungă resigilabilă din care îndepărtați, pe cât posibil, aerul, și dați-le la rece pentru 16 – 24 de ore.

Scurgeți execesul de marinadă de pe pulpe, apoi înveliți-le, pe fiecare în parte, cu fâșii subțiri de piept de porc.

104

Așezați pulpele astfel “bandajate”, pe grătar, într-o tavă cu pereți înalți.

105

Turnați peste pulpe o jumătate de litru de bere brună. Berea trebuie să rămână în tavă sub nivelul grătarului.

106

Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și dați-o la cuptorul în prealabil preîncălzit la 190 – 200 ˚ C.

107

După o oră, întoarceți pulpele, eventual stropiți-le cu lichidul din tavă, acoperiți din nou tava și mai dați-o la cuptor pentru încă 45 – 55 de minute.

108

Îndepărtați folia de aluminiu, întoarceți din nou pulpele, stropiți-le cu lichidul din tavă și mai dați-le la cuptor (de această dată neacoperite cu folie de aluminiu) pentru încă 30 de minute, cât să se rumenească frumos, iar pieptul de porc să devină crocant (la jumătatea timpului puteți stropi din nou pulpele cu lichidul din tavă și le puteți întoarce pe partea opusă).

109

În această ultimă jumătate de oră, puteți pregăti o garnitură din legume congelate, fierte la abur: broccoli, morcov baby, mazăre. Eventual și 2 cartofi proaspeți, curățați și tăiați în cuburi (dar nu-i obligatoriu). Când puneți legumele în vasul de gătire la abur, țineți cont de faptul că au timpi de gătire diferiți: cartofii se fac în 15 – 20 de minute, morcovii baby în 10 – 15 minute, iar mazărea și broccoli în 5 minute.

110

Tot acum puteți încropi un sos de usturoi cu iaurt (vezi aici cum se face), pe care să-l puneți peste friptura fierbinte.

112

Peste garnitura de legume la abur puteți pune o bucățică de unt și apoi o puteți asezona cu sare și piper. Un pahar de rosé bine răcit se împacă de minune cu combinația iepure + porc + legume. Vă recomand un Caloian de la Cramele Oprișor.

113
114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Pulpe de iepure învelite în piept de porc și aburite în bere brună

 1. Pingback: Ciuperci Shiitake cu brânză Gorgonzola | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.