Pulpă de viţel cu vin roşu la cuptor

100

Pentru fanii preparatelor din carne de vită, o friptură suculentă şi fragedă din pulpă de viţel. Durează ceva până e gata, dar merită!

Ce vă trebuie?

La o bucată de circa 300 g pulpă de viţel, mai aveţi nevoie de următoarele (cantităţi orientative):

  • 1 ceapă albă medie;
  • 2 lujeri de ţelină;
  • un morcov potrivit;
  • 50 mL saké („rachiu” din orez – se găseşte la Real);
  • 150 mL Cabernet Sauvignon sec;
  • 4 linguriţe de muştar de Dijon;
  • 2 linguri de pătrunjel uscat;
  • ½ linguriţă piper mixt (alb, negru, roşu, verde) proaspăt râşnit;
  • ½ linguriţă sare;
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu alimentar (carbonat acid de sodiu sau NaHCO3 – pentru cunoscători);
  • 2 linguri de ulei de măslnie;

Pentru garnitură:

  • 4 – 5 cartofi potriviţi;
  • 50 g unt;
  • 100 g iaurt grecesc gras (10% grăsime);
  • sare după gust (în Ardeal aveţi voie să puneţi în piure şi ½ linguriţă de zahăr 😉 ).

Cum procedaţi?

Ca să nu aveţi surprize (fie n-aţi ales personal carnea, fie v-a păcălit măcelarul şi v-a dat cal vită bătrână pe post de viţel), fezandaţi mai întâi carnea. În acest sens puneţi-o într-o caserolă, acoperiţi-o cu apă şi dizolvaţi în apă bicarbonatul de sodiu. Lăsaţi-o peste noapte la rece (în frigider) şi scoateţi-o din „baiţ” cu 1 h înainte de a o găti. Scurgeţi-o bine de apă, ştergeţi-o cu un prosop absorbant şi lăsaţi-o să ajungă încet la temperatura ambientală.

  • Turnaţi peste carne saké, pe care-l întindeţi uniform pe toată bucata; lăsaţi 15 minute să-şi tragă aroma (şi eventual alcoolul);
  • Încingeţi o tigaie antiaderentă la flacără maximă şi prăjiţi bucata de carne (fără ulei) câte 3 minute pe fiecare parte, fără să o mişcaţi, fără să o înţepaţi. O întoarceţi cu o spatulă de lemn.
  • Scoateţi carnea pe o farfurie caldă şi lăsaţi-o să respire 5 – 10 minute.
  • Ungeţi carnea pe ambele părţi cu muştar de Dijon, asezonaţi cu sare şi piper, după care tăvăliţi-o prin pătrunjel uscat.
  • Puneţi bucata de carne astfel pregătită într-o tavă unsă cu ulei de măsline.
  • Adăugaţi lângă ea (şi pe ea) ceapa şi morcovul tăiate în rondele de circa 0,5 cm şi lujerii de ţelină tăiaţi în bucăţi  de 2 – 3 cm.
  • Puneţi puţină sare şi piper pe legume, apoi turnaţi cu grijă vinul peste carne (fără să o „spălaţi”);
  • Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi daţi-o la cuptorul preîncălzit la 190°C;
  • Timpul de gătire în cuptor depinde de masa de carne folosită. Regula de bază este: 1 h la cuptor pentru fiecare livră (~450 g) de carne;
  • Dacă vreţi o friptură şi mai fragedă, când aţi terminat etapa anterioară, micşoraţi flacăra cuptorului la 150 – 160°C şi mai lăsaţi friptura acolo încă ½ h;
  • După ce aţi pus friptura pe platou, adunaţi ce a rămas în tavă (zemurile şi legumele coapte/fierte) într-un vas şi mixaţi-le bine, până obţineţi un sos, pe care îl puteţi servi alături de friptură (decorat eventual cu nişte verdeaţă).

Garnitura este realizată în manieră clasică:

  • Se curăţă cartofii şi se taie în cuburi de 2 cm:
  • Se fierb 15 minute în apă cu sare, se scurg;
  • Se adaugă untul, iaurtul, sarea (eventual zahăr) şi se omogenizează bine compoziţia.

Dacă n-aţi folosit tot vinul la gătit, merge un pahar de Cabernet Sauvignon la 14 – 16°C şi alături de friptură.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Pulpă de viţel cu vin roşu la cuptor

  1. Pingback: Pasta primavera cu sos de viţel | Food and beyond…

  2. Pingback: Pulpă de viţel cu vin roşu la cuptor | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.