Pulpă de viţel cu fasole păstăi

100O friptură uşoară, cu o garnitură potrivită. Am cumpărat nişte păstăi de fasole mov, gândindu-mă că ar arăta foarte bine pe lângă feliile suculente de pulpă de viţel. N-a fost să fie, deoarece la fierbere a plecat toată culoarea, păstăile rămânând cu o culoare verde-murdar, spre kaki. Despre cum trebuie pregătită carnea de viţel pentru a nu o transforma în talpă, am mai vorbit (aici şi aici), aşa că n-o să mă mai repet. Dacă aveţi răbdare, puteţi citi sfaturile respective şi eventual chiar le puteţi aplica :). Dacă sunteţi experţi, săriţi peste această etapă. Pentru că de regulă gătesc doar pentru două persoane şi nu îmi place să mănânc acelaşi lucru două zile la rând, am folosit cantităţi mici (vezi mai jos), în schimb am spălat mai multe vase – avantaje şi dezavantaje 😀 .

Ce vă trebuie?

  • 200 g pulpă de viţel (bucată întreagă);
  • 300 g păstăi de fasole mov;
  • 3 – 4 căţei de usturoi (pentru mujdei);
  • 3 – 4 fire de cimbru;
  • 3 – 4 frunze de busuioc;
  • ½ linguriţă piper amestec proaspăt râşnit;
  • ¼ linguriţă piper negru măcinat;
  • ½ linguriţă sare marină;
  • 2 + 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri.

Cum procedaţi?

  • Spălaţi bine carnea şi uscaţi-o cu şervete absorbante, după care lăsaţi-o cam o oră să ajungă la temperatura camerei (dacă a stat la frigider);
  • Asezonaţi cu piper mixt şi ungeţi bine bucata de carne cu ulei;
  • Puneţi câteva frunze de busuioc (dacă nu aveţi, îl puteţi înlocui cu cimbru) pe fiecare parte a cărnii;
  • Într-o tigaie antiaderentă uscată, frigeţi bucata de carne, la foc mare, câte 2 minute pe fiecare parte (în felul acesta se vor închide rapid porii şi sucurile cărnii vor rămâne în interior);
  • Mutaţi carnea (fără să o înţepaţi!) într-o tavă antiaderentă unsă cu ulei şi daţi-o la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 20 de minute (câte 10 minute pe fiecare parte) – dacă bucata este mai mare de 200 g timpul de coacere va trebui prelungit în mod corespunzător;
  • Scoateţ carnea din cuptor şi aşteptaţi 10 minute înainte de a o felia;
  • Între timp puneţi păstăile spălate şi scurse într-un vas de fierbere la abur, împreună cu câteva fire de cimbru proaspăt;
  • Când păstăile sunt fierte (intră furculiţa în ele şi îşi schimbă culoarea în verde) le puneţi într-un vas şi potriviţi de sare şi piper.

Preparaţi un mujdei de usturoi cu care stropiţi păstăile fierte pe care le aşezaţi frumos alături de feliile de pulpă de viţel. Mai adăugaţi alături şi un pahar de Merlot (la 14 – 16°C) şi cam asta ar fi tot.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.