Pulpă de porc la cuptor cu legume şi mix de ciuperci

100Mi-am cumpărat două mini-crăticioare ceramice (le puteţi vedea în toată splendoarea lor, aici), numai bune pentru gătit porţii singulare. Astăzi am încercat cum se pot găti simultan, plecând de la aceeaşi principală „materie primă”, două fripturi diferite: o pulpă de porc cu legume şi mix de ciuperci şi o altă pulpă de porc simplă, cu o garnitură de cartofi fierţi traşi la tigaie cu ceapă verde.

A fost nevoie de o bucată de pulpă de porc de vreo 400 g, o ceapă galbenă, una roşie, vreo trei – patru căţei de usturoi, nişte mini-morcovi, un borcan de mix de ciuperci murate, o crenguţă de cimbru, un ardei iute uscat, puţin ulei de măsline, sare şi piper, nişte vin alb sec. Iar pentru garnitură, 4 – 6 cartofi, 3 – 4 fire de ceapă verde, ulei, sare şi piper.

Pentru început am tăiat pulpa în două, să am ce pune în ambele mini-crăticioare. Am aplicat pulpei de porc un tratament pe care de obicei îl folosesc pentru carnea de vită: am rumenit în ulei încins carnea, câte două minute pe fiecare parte. În acest fel se evită pierderea sucurilor şi uscarea excesivă în timpul tratamentului la cuptor. Bineînţeles, cu condiţia să nu vă vină ideea să înţepaţi carnea cu furculiţa, indiferent de motiv.

Carnea astfel tratată se asezonează cu sare şi piper şi se pune în vasul ceramic în care am pus puţin ulei de măsline. Se pune la fiecare bucată de carne cam ½ cană de vin şi ½ cană de apă. La una din bucăţi se pune şi o crenguţă de cimbru şi câteva bucăţi de ardei iute uscat, fără sâmburi. Cealaltă rămâne doar cu sare, piper, apă ulei şi vin. Se mai umblă pe la ea din când în când, se întoarce carnea, se mai adaugă apă dacă este cazul. Se dau vasele la cuptorul preîncălzit la 200°C (cuptor pe gaz). Se lasă la cuptor cam 2 ceasuri, cu verificare pe parcurs la fiecare 30 de minute.

În vasul în care am pus crenguţa de cimbru mai adăugăm:

  • după ¾ h de stat la cuptor cepele şi căţeii de usturoi, întregi, bine spălate;
  • după încă 15 minute, mini-morcovii;
  • după încă ½ h ciupercile.

Pentru garnitură cartofii se fierb în coajă, se curăţă, se taie rondele şi se aruncă în tigaia cu 1-2 linguri de ulei încins. Se potrivesc de sare şi piper, se lasă acoperiţi la foc potrivit, mestecând în ei din când în când, cam 5 minute, după care se adaugă ceapa verde tăiată rondele. Se amestecă, se acoperă, iar după încă 10 minute sunt numa’ buni.

Pe lângă aceste bunătăţuri mai puteţi încerca un castravecior murat şi un pahar – două de Cabernet Sauvignon.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Pulpă de porc la cuptor cu legume şi mix de ciuperci

  1. Pingback: O friptură de porc pentru o masă festivă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.