Pulpă de curcan la ceaun

100

S-ar putea ca titlul să fie puțin înșelător. Să nu vă imaginati acum o pulpă de curcan cum ar fi asta,

înotând în diverse mirodenii într-un ceaun uriaș. Nici pe departe. Mai degrabă închipuiţi-vă cam cum arată bucăţelele fragede de carne de porc dintr-o tochitură. Rumenite frumos şi mustind a untură topită. Deoarece curcanul cam duce lipsă de grăsime, mai ales pe pulpe, a trebuit să compensez cumva această deficienţă genetic dobândită. Soluţia cea mai la îndemână a fost untura de raţă.

Este genul de mâncare pe care-l faci atunci când te grăbeşti, ori n-ai chef de gătit.

Ce vă trebuie?

  • ½ kg pulpă de curcan dezosată, fără piele;
  • 2 linguri de untură de rață;
  • 250 – 350 mL vin alb, sec;
  • Sare marină și piper negru (ambele proaspăt măcinate) – după gust.

Cum procedați?

Tăiați pulpa de curcan în bucăți de 2 – 2,5 cm, îndepărtând, pe cât posibil, tendoanele și pielițele.

Încingeți la foc mediu spre mare untura de rață într-un ceaun sau o oală de fontă (tuci) încăpătoare.

Puneți bucățile de carne în untura încinsă și lăsați-le să se rumenească bine, vreun sfert de ceas, amestecând continuu, pentru a nu se prinde (prea tare) carnea de recipientul în care o gătiți.

Stingeți cu vreo 150 – 200 mL de vin, asezonați cu sare și piper, reduceți focul la mediu spre mic, și lăsați să fiarbă carnea încetișor încă vreo jumătate de ceas. Dacă lichidul scade prea mult înainte de a se frăgezi bine carnea, mai completați cu vin în ceaun. Dacă vi se termină vinul, puteți completa și cu apă.

Lăsați să se evapore apa, ca să rămână carnea doar în untură topită.

Scoateți-o cu o paletă perforată și așezați-o pe farfurii calde, lângă o garnitură de orez cu ciuperci. Peste garnitură puteți turna și o linguriță – două din sosul rămas în ceaun.

Dacă vă întrebați ce vin ar merge lângă această farfurie, răspunsul clasic ar fi “același sortiment pe care l-ați folosit la pregătirea cărnii”. Cum am avut ghinionul ca Sauvignonul Blanc utilizat pentru frăgezirea curcanului să sfârșească integral în ceaun, a trebuit să-i găsesc rapid un înlocuitor. A fost să fie un Pinot Noir demisec și a fost de bine.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte rețete cu carne de curcan găsiți aici, sau dând click pe imaginea de mai jos.

1 thought on “Pulpă de curcan la ceaun

Leave a Reply

Your email address will not be published.