Pulpă de curcan cu sos gorgonzola

100O nouă poveste despre reciclarea mâncării. Astăzi, friptura de curcan. Seara la masă am avut o pulpă mare de curcan, făcută încet și gospodărește în cuptor. N-am pregătit-o eu, astfel încât condimentele au fost drămuite cu grijă și pus doar strictul necesar: sare și piper 🙂 . Dacă încăpea pe mâna mea, ar fi arătat cam așa:

Cum n-am reușit să o dovedim, în ciuda faptului că am fost trei la masă, au rămas oasele cu o grămadă de carne pe ele. A doua zi am scos frumos carnea de pe oase: să tot fi fost vreo 250 – 300 g de carne recuperată. Am mai găsit prin zonă niște brânză gorgonzola picantă, o bucată de unt și niște smântână grasă. Și niște parmezan ras, uitat într-o pungă prin frigider. Așa că am purces la reciclarea rămășițelor de curcan…

Ce vă trebuie?

  • 250 – 300 g resturi de friptură (curcan, pui, gâscă, rață etc.);
  • 100 g brânză gorgonzola (dulce sau picantă, după preferințe);
  • 50 g unt (80% grăsime);
  • 200 mL de smântână grasă de gătit (LaDorna cu 32% grăsime);
  • 2 linguri de ulei vegetal;
  • 1 – 2 linguri de parmezan ras;
  • ¼ linguriță praf de chilli (opțional, dacă vreți ca sosul să fie și mai picant);
  • ½ linguriță piper proaspăt râșnit (folosesc de obicei “mozaic”, respectiv un amestec de boabe de piper alb, negru, roșu, verde, amestec pe care-l macin ad-doc);
  • Sare – nu mai este necesară, brânza gorgonzola și parmezanul având suficientă.

Cum procedați?

  • Într-o tigaie antiaderentă topiți untul în ulei, iar în acest amestec de grăsimi rumeniți 4 – 5 minute, la foc potrivit, bucățelele de friptură;
  • Stingeți cu smântână, asezonați cu piper și chilli, apoi lăsați să dea un clocot;
  • În smântâna clocotindă aruncați brânza gorgonzola tăiată în cuburi;
  • Reduceți focul la mediu spre mic, amestecați până se topește brânza;
  • În final presărați puțin parmezan ras.

Varianta clasică ar necesita niște pătrunjel verde tocat presărat deasupra sosului. Varianta mea a decurs puțin altfel. Cât timp s-a îmbăiat carnea de curcan în smântâna cu gorgonzola, în friteuza alăturată s-au îmbăiat în ulei de palmier niște cartofi tăiați așa, mai din topor.

La sfârșit s-au pudrat și ei tot cu niște parmezan ras (trebuia să-l termin că expira 😉 ). A apărut, așa ca din senin, și niște salată de sezon alături. În farfurie s-au adunat și curcanul, și sosul gorgonzola și cartofii, dimpreună cu parmezanul și cu niscaiva oregano uscat. Nu mult, cât să-i dea aroma aceea specială. Iar până s-a aromat mâncarea în farfurii, ne-am aromat și noi, cei de lângă farfurii, cu o esență de prună distilată o dată și încă o dată.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.