Pulpă de curcan cu orez Basmati

_212Marea majoritate a vinurilor de Bordeaux, în ciuda acelui “Appelation Bordeaux Contrôlée”, ori poate tocmai din acest motiv, seamănă izbitor la gust, aromă, buchet, savoare, ______ (completați voi restul), cu zaibărul de la vest de Olt. Cel puțin Bordeaux-ul ăla vândut în România și Franța la Lidl, Selgros, Carrefour, Cora, et co., la mai puțin de 3,5 – 4 euro/750 mL.

De bun e bun, băubil. Merge și atașat la o mâncare rapidă, de caniculă. Cum ar fi această pulpă dezosată de curcan (~380 g) la grătar (de fapt la tigaia ceramică mânjită cu puțin ulei din sâmburi de struguri – cam 5×10-6 m3 – in your face, chemical engineer!).

Ce vă trebuie?

  • 400 g pulpă de curcan dezosată;
  • 1 linguriță de ulei din sâmburi de struguri (pentru uns tigaia);
  • 100 mL vin alb sec/demisec;
  • Sare, piper mixt – după gust.

Pentru garnitură:

  • 125 g orez Basmati;
  • ¼ de lămâie;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1,5 L apă;
  • 1 lingură sos de soia;
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin.

Pentru salată:

Ce aveți la îndemână – roșii, castraveți, ridichi, salată verde, ceapă verde, …, totul stropit din belșug cu ulei de măsline, o picătură de oțet balsamic și-un strop de sare marină, adăugat taman la final, astfel încât ingredientele salatei să nu se pleoștească și să rămână crocante.

Cum procedați?

Porniți-vă mai întâi cu garnitura, că durează mai mult.

Puneți la fiert într-un vas încăpător apa, în care ați aruncat și niscaiva sare. Când apa dă în clocot, adăugați punguța cu orez Basmati și sfertul de lămâie, apoi lăsați-le să fiarbă în legea lor, la foc potrivit, cât scrie pe ambalajul orezului (14 – 16 minute, în cazul de față).

Scurgeți apoi bine apa din punga cu orez și răsturnați orezul într-un bol încăpător. Asezonați-l cu sos de soia și ulei de măsline, așa cum v-am explicat aici.

Cât timp fierbe orezul, vă puteți ocupa de carne. Tăiați pulpa de curcan în felii subțiri, cam de 5 – 8 mm grosime. Asezonați feliile de carne cu sare și piper, apoi aruncați-le în tigaia încinsă, pe care în prealabil ați uns-o cu (foarte puțin) ulei vegetal.

Lăsați-le să se rumenească la foc potrivit câte 4 minute pe fiecare parte, apoi stingeți-le cu vin.

Dați focul la mic, acoperiți tigaia cu un capac, și lăsați feliile de pulpă să se înăbușească în vin cam 5 minute, apoi scoateți capacul și lăsați să scadă lichidul până când rămâne un sos gros, pe care puteți să-l turnați peste carnea din farfurie, ori puteți – mai târziu – să-l colectați cu miez de pâine proaspătă.

O salată încropită ad-hoc cu ce-aveți la-ndemână, și-un păhărel de Bordeaux așa, mai după buget, completează în mod fericit farfuria.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.