Pulpă de cangur cu garnitură de fasole verde păstăi

Până când o să trecem la alimentația bazată pe viermi, larve, gândaci, lăcuste, greieri, furnici, bondari, scorpioni, tarantule și alte bâzdâganii – și n-o să treacă prea multă vreme până când, de voie, de nevoie sau obligați vom deveni entomofagi – UE a aprobat deja pentru utilizarea în alimentația umană a viermelui galben uscat (iulie 2021), a lăcustei călătoare (noiembrie 2021) și a greierului de casă (februarie 2022) – sursa, să încercăm să ne bucurăm de proteinele de origine animală din carnea de porc, vită, oaie, pui, rață, gâscă, prepeliță, fazan, vânat sau chiar din alte animale considerate exotice pe la noi: cangur sau struț, de exemplu.

_215 viermi

Sursa foto

_213

Sursa foto

_214Locusta_m._migratorioides_female copy

Sursa foto

Carne de cangur am mai gătit acum câțiva ani. Acum am repetat experiența, schimbând doar garnitura: de la cartofi am trecut la fasole verde păstăi.

_211 _212

Ce vă trebuie?

  • 300 g pulpă de cangur (4 bucăți cca. 75 g fiecare)
  • Sare marină, piper negru proaspăt măcinat – după gust
  • 300 – 400 g fasole verde păstăi (proaspătă, congelată sau pre-gătită la abur)

Cum procedați?
Cum nu aveți șansa să găsiți carne proaspătă de cangur (asta dacă nu cumva sunteți în sau din Australia), luați de la Lidl pulpă congelată de cangur, pe care o lăsați peste noapte în frigider (la 2 – 4˚C), în ambalajul original, să se decongeleze lent. Nu vă recomand decongelarea rapidă în cuptorul cu microunde, nu că v-ați procopsi cu tot felul de radiații, ci doar ca să nu stricați textura cărnii.

_101

Scoateți carnea decongelată din frigider și lăsați-o cam un ceas sau două să ajungă la temperatura camerei, fără a o scoate din ambalaj, desfaceți apoi ambalajul și scurgeți bine carnea. Nu-i nevoie (și nici indicat) să o spălați.

_102

_103

Puneți la încins o tigaie antiaderentă (fără ulei sau altă grăsime) și rumeniți în ea bucățile de pulpă de cangur asezonate doar cu piper.

_104

_105

Acoperiți tigaia cu un capac și rumeniți-o la foc mediu spre mare, câte 3 minute pe fiecare parte (eu o întorc alternativ la câte 90 de secunde).

_106

_107

După ce extrageți cangurul din tigaie, asezonați-l cu sare marină grosieră.

_108

Carnea de cangur se comportă la frigere asemănător cu carnea de vită.

În timpul pe care l-am indicat o să iasă cam medium-rare.

Pentru rare reduceți timpul de frigere total la 4 minute, pentru medium creșteți-l la 7 – 8 minute (sau după 6 minute dați tigaia deoparte de pe flacără și mai lăsați-o acoperită 4 – 5 minute). Făcută medium, o să artate cam așa:

_109

Pentru well-done (adică bine făcută) nu vă spun, că nu se face așa ceva (mai multe detalii, aici). Nici cu vita/mânzatul/vițelul (indiferent că e vorba de mușchiuleț-tenderloin, antricot-rib eye, vrăbioară-sirloin, filet mignon-tournedos, tomahawk, T-bone etc.), nici cu tonul (fie el „normal sau roșu”), nici cu cotletele de miel (lamb chops) ori pieptul de rață (magret de canard). Tot așa este indicat și în cazul altor cărnuri mai exotice: struț, ren, cerb.

Carnea de porc (inclusiv cea de porc mistreț) și cea de pui trebuie să aibă o temperatură mai ridicată în interior (în centrul bucății de carne). Porcul și mistrețul din cauza posibilității existenței Trichinella spiralis, puiul pe motive de Salmonella. Dacă aveți un termometru pentru carne (cu bimetal sau electronic), tabelul de mai jos v-ar putea fi util.

_210 temp interna carne

Sursa tabel

Cum carnea se face repede, garnitura, adică păstăile verzi vor trebui gătite înainte. Dacă folosiți fasole congelată, nu-i indicat s-o decongelați în prealabil. Dacă folosiți păstăi prefierte (cum sunt cele de la Bonduelle) e suficient să le încălziți doar.

_209 Alfredo

Sursa foto

_208 Bonduelle

Sursa foto

_207 edenia

Sursa foto

Puneți la fiert o cratiță cu 2 L de apă în care ați dizolvat o linguriță de sare. Când începe să clocotească apa, puneți în ea păstăile congelate.

_202

Așteptați să dea apa din nou în clocot și fierbeți 6 – 8 minute, după care scurgeți păstăile și treceți-le într-un vas cu apă foarte rece, de preferat în apă amestecată cu gheață. În acest mod, păstăile își vor păstra (cât de cât) culoarea verde viu.

_203

_204

_205

Scurgeți-le bine din nou.

_206

Așezați carnea și păstăile pe o farfurie caldă, dar nu vă repeziți cu furculița și cuțitul în friptură. Așteptați măcar 5 – 10 minute, ca sucurile cărnii să se întoarcă înapoi între fibre. Asta mai ales dacă vă displace să vedeți „sânge” scurs în farfurie. Între noi fie vorba, sângele nu este chiar sânge, ci doar o proteină – mioglobina.

_110

_111

Preparatul poate fi asociat cu un vin roșu sec (Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Rară Neagră de Purcari), sau cu o bere brună. Eu am ales una grecească, care s-a potrivit la Fix. 😉

_112

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.