Pui Tikka, orez Basmati şi Raita

200Despre puiul Tikka, această specialitatea subcontinentului indian, am mai scris. În principiu este vorba de bucăţi de carne de pui (piept de obicei) marinate într-un sos pe bază de iaurt şi diverse mirodenii, bucăţi care sunt ulterior prăjite la temperaturi ridicate în tigaie sau în cuptor. Natura şi cantitatea condimentelor, precum şi modul de gătire al cărnii marinate depind foarte mult de zona geografică din care provine preparatul. În cele ce urmează aveţi o reţetă de pui Tikka făcut la tigaie. Poate fi combinat cu un sos condimentat (Masala), dar poate fi servit şi simplu, doar cu o garnitură de orez Basmati, alături de un sos răcoritor, Raita, şi de o lipie indiană (cu sau fără usturoi), naan. Merge binişor şi cu orez prăjit.

Ce vă trebuie?

  • 400 g carne de pui (piept dezosat, de exemplu) tăiată în cuburi de 1,3 – 1,5 cm;
  • 2 × 125 g orez basmati (pentru garnitură);
  • ½ de lămâie;
  • 1 linguriţă de sare;
  • 1 lingură ulei de măsline.

Pentru marinadă:

  • 4 linguri (~ 100 g) de iaurt natural;
  • 1 lingură de pastă de ardei iute;
  • 1 lingură de pastă de usturoi şi ghimbir (se obţine dând prin răzătoarea mică 3 – 4 căţei de usturoi curăţăţi şi o bucată de ghimbir de mărimea degetului mare);
  • ½ linguriţă de Garam Masala (amestec de condimente pe care îl găsiţi gata preparat în raioanele cu condimente exotice de la Hypermarketuri);
  • ¼ linguriţă de sare;
  • zeama de la o lămâie;
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin.

Cum procedaţi?

  • Se amestecă bine toate ingredientele pentru marinadă, până se obţine o pastă omogenă;
  • Se tăvălesc bucăţile de pui prin această marinadă, astfel încât să fie acoperite în mod uniform;
  • Se dă carnea împreună cu marinada la rece, pentru minimum 2 ore (cel mai bine se lasă peste noapte la frigider);
  • Se încinge bine o tigaie antiaderentă;
  • Se adaugă carnea împreună cu marinada în tigaie (wok) şi se prăjeşte la foc iute, amestecând continuu până când se evaporă tot lichidul din marinadă şi carnea se rumeneşte frumos (un timp estimativ ar fi de circa 10 minute);
  • Între timp se fierbe orezul conform instrucţiunilor de pe ambalaj (11 minute în cazul de faţă) în circa 1,5 L apă cu sare în care adăugaţi şi două sferturi de lămâie;
  • După ce fierbeţi orezul scurgeţi-l bine şi apoi turnaţi peste el o lingură de ulei de măsline şi amestecaţi; în felul acesta, boabele de orez capătă un luciu caracteristic.

Serviţi puiul Tikka împreună cu orezul şi cu un sos de iaurt cu mentă (Raita), a cărui tehnică de preparare o găsiţi aici. Dacă vreţi şi un pahar de vin, v-aş recomanda un Riesling Italian sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.