Pui Tikka Masala

000Cei familiarizaţi cu bucătăria britanică 🙂 , 🙂 , 🙂 , ştiu că există zeci sau sute de variante de Chicken Tikka Masala, care mai de care mai autentice. Aşa şi este. Acest preparat este răspândit în tot subcontinentul indian, din Pakistan în Bangladesh şi din Kashmir până în Sri Lanka. M-am întâlnit cu puiul Tikka Masala într-un mic restaurant ţinut de un pakistanez în La Villette, un cartier parizian din Arondismentul XIX. Acolo am testat o sumedenie de mâncăruri specifice gastronomiei indiene. Reţeta de azi este inspirată de aici, cu unele mici ajustări. Nu este chiar greu de pregătit, dar aveţi nevoie de o serie de condimente specifice, pe care le găsiţi în România doar în hypermarketuri (deşi nu garantez asta).

Ce vă trebuie?

Pentru patru porţii aveţi nevoie de 400 g carne de pui fără os (preferabil piept), porţionată în bucăţi de aproximativ 1 inch (dacă lucraţi în SI: 25,4.10‑3 m).

Pentru marinadă:

  • o cutie mică de iaurt (125 g);
  • ½ linguriţă amestec de condimente cunoscut drept Garam Masala;
  • ½ linguriţă curcuma (haldi sau turmeric, cum i se mai zice);
  • ½ linguriţă boia dulce;
  • o linguriţă mentă uscată (dacă aveţi proaspătă, e mai bine);
  • câte un praf de sare, piper negru şi chilli (după gustul fiecăruia).

Pentru masala:

  • 2 linguri de ulei vegetal;
  • o linguriţă de seminţe de chimion (nu chimen!) sau chimion măcinat;
  • o ceapă galbenă medie, tocată;
  • 3 căţei de usturoi curăţaţi şi tocaţi;
  • 2 ardei iuţi verzi, tocaţi;
  • o linguriţă de ghimbir dat prin răzătoarea mică;
  • 2 roşii mici tăiate în cubuleţe de 0,5 cm;
  • 100 – 120 g pastă de tomate;
  • o linguriţă de Garam Masala;
  • ½ linguriţă coriandru măcinat;
  • ½ linguriţă curcuma;
  • 300 – 350 g smântână de gătit cu 35% grăsime;
  • o legătură de pătrunjel verde (sau coriandru) tocat.

Sper că n-am uitat nimic 🙂 .

Cum procedaţi?

Bucăţile de carne de pui se masează bine cu marinada pe bază de iaurt şi se dau la rece (în marinadă) pentru minimum 2 ore sau, mai bine, se lasă la frigider peste noapte.

Se scot bucăţile de carne de pe care se îndepărtează excesul de marinadă, se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt stropită cu ulei (într-un singur strat, fără a se atinge bucăţile între ele) şi se dau la cuptorul preîncălzit la 230°C pentru 10 – 20 minute (carnea trebuie să fie pătrunsă şi rumenită). Pe la jumătatea timpului, întoarceţi bucăţile de carne. După ce s-a făcut, ţineţi carnea la îndemână, pentru că o să mai aveţi nevoie de ea. Dacă aţi ajuns până aici, vă anunţ că tocmai aţi preparat Pui Tikka.

E momentul să vă apucaţi de Masala. Încingeţi la foc mediu uleiul într-o tigaie încăpătoare (un wok se potriveşte de minune). Adăugaţi chimionul şi lăsaţi-l vreo 2 – 3 minute să-şi elibereze aromele. Adăugaţi ceapa tocată şi căliţi-o vreo 3 – 4 minute. Adăugaţi usturoiul, ghimbirul şi ardeiul iute şi căliţi până când ceapa devine maronie. Adăugaţi roşiile, pasta de tomate şi un sfert de cană (cam 50 mL) de apă. Lăsaţi să fiarbă încet vreo 10 minute, apoi adăugaţi garam masala, coriandrul şi curcuma. Încorporaţi-le prin amestecare, adăugaţi puiul şi smântâna. Acoperiţi tigaia şi lăsaţi amestecul să fiarbă încet încă zece minute. Opriţi focul, adăugaţi pătrunjelul verde şi gata. Tocmai aţi terminat de pregătit puiul Tikka Masala. Felicitări!

Se serveşte cald, cu o garnitură de orez prăjit, de exemplu, şi i se poate asocia un vin alb.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Pui Tikka Masala

  1. Pingback: Orez prăjit | Food and beyond…

  2. Pingback: Pui Tikka, orez Basmati şi Raita | Food and beyond…

  3. Pingback: Fish’n chips ca la Moldova | Food and beyond…

  4. Pingback: Franța-n bucate: 10 – Un prânz parizian | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.