Pui Tikka la grătar

200

Primul meu contact cu bucătăria indo-pakistaneză  avut loc prin 1996-97, la un restaurant cu specific indian din București, al cărui nume, din păcate, nu-l mai rețin. Fiind vreo zece persoane la masă, am comandat “de toate” și am gustat câte puțin din fiecare fel. Mi-au rămas în memorie un curry de miel, o “masala” de vinete și sosurile: cel răcoritor (raita – iaurt cu mentă), cel picant (bazat pe cei mai iuți ardei iuți din lume) și cel dulce-acrișor. Într-un timp apăruse și în Bacău un restaurant cu specific indian care n-a rezistat prea mult (nu prea avea vad comercial și avea și niște prețuri picante), la care am apucat să mănânc doar de două ori.

Mâncărurile bucătăriei indiene nu sunt greu de realizat, cu condiția să ai la îndemână ingredientele necesare (în special condimente și amestecuri ale acestora). Acum găsiți în hypermarketuri și curry de diverse tipuri, și curcuma (turmeric), și garam masala, și condimente pentru tikka ori daal. Pe vremea când acestea erau o raritate, îmi făceam aprovizionarea anuală de la Paris. Nu din marile magazine (Auchan, Carrefour, etc.), ci direct din micile “alimentare” de cartier. În apropierea Gării de Nord (a Parisului, nu a Micului Paris) există o zonă locuită aproape în exclusivitate de nativi (și descendenți ai acestora) din subcontinentul indian, unde găsești, la prețuri modice (1 – 2 euro/100 g), cam toate condimentele uzuale. De asemenea, în măcelăriile “halal” ținute de musulmani, găsești tot ce vrei în materie de condimente necesare în bucătăria magrebiană.

Dacă vreți un grătar de pui puțin mai altfel, vă recomand puiul Tikka.

Ce vă trebuie?

  • 3 pulpe de pui dezosate (cam 0,5 – 0,6 kg carne);
  • ½ linguriță de chimion = cumin (nu chimen!) măcinat;
  • ½ linguriță de amestec Curry Madras mild (adică mai blând, nu prea iute);
  • 1 linguriță de amestec Garam Masala;
  • 2 lingurițe de curcuma (turmeric);
  • 1 vârf de cuțit piper de Cayenne (dacă doriți ceva mai condimentat, puteți pune ¼ sau chiar ½ linguriță – pe propria răspundere);
  • ½ linguriță de sare afumată;
  • 300 g iaurt cu 4% grăsime sau mai mult (am folosit un iaurt preparat dintr-un amestec cu 80% lapte de capră – conform ambalajului).

Cum procedați?

  • Mai întâi ștergeți bine pulpele de pui cu șervete absorbante pentru a îndepărta excesul de umiditate, apoi tăiați-le în două, astfel încât să obțineți 6 porții – nu vă speriați că e prea puțină carne, o să mai aveți pe lângă și niște legume fripte la grătar (dovlecei și vinete), niște frigărui cu ceapă, ardei gras, cozi de ciuperci champignon și chiar niște pălării de champignon în care puteți turna un sos de iaurt cu usturoi;
  • Sărati carnea, puneți-o într-un bol încăpător și frecați-o bine cu amestecul de condimente uscate: chimion, garam masala, curcuma, curry, cayenne;
  • Turnați deasupra iaurtul, amestecați bine de tot și lăsați carnea în marinadă, peste noapte (ori măcar 2 – 3 ceasuri) la rece, în frigider;
  • Încingeți bine grătarul și ungeți-l apoi cu o bucată de slănină ori cu o jumătate de ceapă roșie (ca să nu se lipească de el carnea);
  • Scurgeți excesul de marinadă de pe bucățile de carne, pe care le așezați apoi pe grătarul încins, ținându-le câte 2 minute pe fiecare parte, astfel încât să “prindă” dungile caracteristice;
  • Îndepărtați apoi jarul de sub grătar, astfel încât carnea să nu primească direct căldura acestuia și lăsați pulpele să se pătrundă bine, pe ambele părți; nu de alta, dar să nu mai miște salmonella din ele 😉  (specialiștii spun că modalitatea de gătire trebuie să permită atingerea unei temperaturi de minim 74˚C în centrul termic al alimentului preparat, în cazul nostru carnea de pui).

Cum aminteam mai sus, puiul astfel pregătit cere și niște legume ori ciuperci făcute, evident, tot pe grătar, precum și niște sosuri. Puteți alege clasicul tzatziki (iaurt cu usturoi și castraveți) ori raita (iaurt cu mentă). Merge foarte bine și sosul de usturoi cu iaurt (un fel de mujdei), iar pentru legume vă recomand fie un sos cu brânză, fie unul cu pătrunjel sau chiar salsa verde a italienilor. Dacă aceste sosuri totuși nu vă satisfac exigențele culinare, încercați un sos pesto.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Pui Tikka la grătar

  1. Chestia asta trebuie musai s-o incerc! Doar fara cayenne, nepotilor inca nu le plac condimentele f picante!

Leave a Reply

Your email address will not be published.