Pui tandoori – varianta soft și pentru oameni grăbiți

100Puiul tandoori este o specialitate culinară comună în subcontinentul indian, dar și în alte zone ale Asiei (Malaezia, Singapore, Indonezia), provenită din Punjab. În rețeta originară, carnea de pui este marinată în iaurt și un amestec complex de condimente, tandoori masala, apoi este gătită la temperaturi ridicate într-un cuptor de lut botezat tandoor. Am mâncat așa ceva în mai multe locuri, dar cel mai apropiat de realitatea indo-pakistaneză l-am degustatat într-un restaurant ținut de un pakistanez la periferia Parisului. Omul avea un tandoor pe lemne și mi-a pregătit niște pulpe de pui “mild spiced”, adică moderat condimentate. Moderatul pakistanezului s-ar traduce pentru majoritatea europenilor prin “foarte extraordinar de picant”, și omul, de regulă, te întreabă dacă dorești varianta tradițională sau cea occidentală (adică pentru Europa și SUA).

Cum nu tot românul are acasă un tandoor și nici nu poate încinge grătare zilnic, se poate mulțumi și cu o variantă mai modestă de pui tandoori, făcută pe aragaz, cu pastă tandoori cumpărată din supermarket, gata preparată. N-o să iasă chiar ca acesta, însă o să fie suficient de gustos și ușor de preparat.

Pasta tandoori pe care am găsit-o la Kaufland are o grămadă de ingrediente: sare, chilli, coriandru, chimion, făină de linte roșie, usturoi, ghimbir, ulei de rapiță, ulei de semințe de bumbac, oțet, curcuma, E172 (Pentru adepții lui “fără E-uri”, E172 este un oxid roșu de fier, folosit drept colorant alimentar, care nu este reținut de organism și nu produce efecte secundare. Doza zilnică maxim admisibilă este de 0,5 mg/kg corp. Cine nu mă crede, click aici.), anason, schinduf, cuișoare, scorțișoară, foi de dafin și, bineînțeles, omniprezentul monoxid de dihidrogen (adică H2O, sau apă).

Dacă vă luați după instrucțiunile producătorului și puneți 20 g de pastă (adică o lingură cu vârf) la 280 g de carne, o să obțineți un pui tandoori moderat condimentat – din punct de vedere pakistanez, evident. Eu am pus 1 linguriță cu vârf la 300 g de piept de pui și a ieșit ceva rezonabil din punct de vedere al iuțelii.

Ce vă trebuie?

Pentru două porții sunt suficiente:

 • ½ piept de pui dezosat (cam 300 g);
 • 1 – 4 lingurițe de pastă tandoori (în funcție de cât de condimentat vreți să iasă puiul);
 • 1 linguriță de ulei din sâmburi de struguri.

Pentru garnitură:

 • 100 g orez prefiert (la punguță);
 • ½ lămâie;
 • 1 L de apă;
 • ½ linguriță de sare;
 • 1 lingură de ulei de măsline.

Cum procedați?

 • Tăiați carnea în fâșii cât mai apropiate ca dimensiuni (se vor găti astfel în același timp), cam de 0,7 × 0,7 × 4 cm;
 • Masați bine fâșiile de carne cu pasta tandoori și lăsați-le la rece (cu cât mai mult, cu atât mai bine) – dacă sunteți grăbiți, 20 de minute sunt suficiente;
 • Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă și aruncați fâșiile de carne în uleiul încins;
 • Căliți carnea la foc iute, întorcând-o pe toate părțile, cam 2 – 4 minute, până când își schimbă culoarea;
 • Reduceți focul la mediu, acoperiți tigaia și lăsați carnea să se pătrundă, amestecând din când în când, încă 5 – 6 minute;
 • Îndepărtați capacul, măriți flacăra și căliți carnea amestecând continuu, până când se evaporă tot lichidul.

Pentru garnitură puneți apa cu sare la fiert, iar când începe să clocotească adăugați jumătatea de lămâie și punguța cu orez. Fierbeți orezul conform timpului indicat pe ambalaj (15 minute în cazul de față), scurgeți-l, apoi răsturnați conținutul punguței într-un bol încăpător, adăugați uleiul de măsline și amestecați energic.

Pentru alte variante de orez, click aici.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Pui tandoori – varianta soft și pentru oameni grăbiți

 1. Pingback: Cotlet și ceafă de porc, cu arome mai mult sau mai puțin exotice, la grătar | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.