Pui picant cu cartofi noi

100E anotimpul grătarelor în aer liber, iar pentru că acest anotimp s-a lăsat anul acesta destul de mult aşteptat, când a venit ne-am repezit cu toţii să azvârlim pe grătar toate cărnurile posibile – de parcă venea apocalipsa peste noi şi ne prindea cu congelatorul plin. Numai că puiul n-o mai încăput după mici, porc, viţel Teriyaki, cartofi, ciuperci şi altele care au ocolit grătarul şi-au sărit direct în farfurii. Şi uite-aşa m-am procopsit eu duminică seara cu o caserolă plină de pulpe şi ciocănele de pui marinate, numai bune de pus pe grătar. Cum de recongelare nici nu putea fi vorba, era clar că trebuiau preparate (şi mâncate, evident) cât mai rapid posibil – adică ASAP cum zice americanu’. Drept pentru care materialul avicol s-a transformat parţial în friptură la tavă, parţial în acest pui picant.

Ce vă trebuie? (cantităţi orientative pentru o singură porţie)

  • Două pulpe de pui dezosate;
  • 2 – 3 cartofi noi mici sau unul singur mare (de circa 200 – 250 g);
  • 2 căţei de usturoi;
  • ½ ardei iute;
  • o bucată de ghimbir proaspăt de mărimea degetului mare;
  • o felie de bulb de fenicul;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 2 linguriţe de sos Worcestershire;
  • câteva picături de oţet balsamic;
  • 1 linguriţă de ulei de măsline;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Se pun din timp la marinat pulpele în sos de soia, sos Worcestershire şi oţet balsamic (eu le-am pus întregi pregătindu-le pentru grătar, dar e bine să le tăiaţi în fâşii subţiri înainte de marinare), lăsându-se la rece peste noapte;
  • Se fierb cartofii în coajă (10 minute cei mici, 15 minute cel mare), se curăţă şi se taie rondele;
  • Căţeii de usturoi se curăţă şi se feliază rondele;
  • Ghimbirul se curăţă şi se taie bastonaşe subţiri;
  • Feniculul se taie fâşii;
  • Ardeiul iute se taie rondele, îndepărtând seminţele;
  • Se încinge uleiul în wok şi se călesc rapid (1 – 2 minute) la foc mediu usturoiul, ardeiul, ghimbirul şi feniculul – doar atât cât să dezvolte aromele, fără să le rumeniţi;
  • Se adaugă fâşiile de pui stoarse de marinadă şi se călesc până când se albeşte carnea (la drept vorbind n-o să se albească prea tare datorită marinadei închise la culoare, dar aşa vine vorba): 3 – 4 minute sunt suficiente;
  • Se stinge cu marinada rămasă şi se adaugă rondelele de cartof;
  • Se asezonează cu sare şi piper şi se căleşte amestecul la foc mediu până când se evaporă marinada şi încep să devină crocante bucăţelele de ghimbir şi usturoi (3 – 5 minute);
  • Se opreşte focul, se acoperă wokul cu un capac şi se lasă 2 minute  să se înăbuşe şi să se întrepătrundă aromele.

Se decorează cu salată verde. Se poate servi împreună cu o salată de crudităţi de sezon (castraveţi, ridichi, roşii, rucola, spanac, ceapă verde etc.) dreasă cu ulei de măsline şi (eventual) suc de lămâie. Merge şi un pahar de rosé demisec, bine frapat.

S-aveţi poftă şi ne revedem sănătoşi!

 

1 thought on “Pui picant cu cartofi noi

  1. Pingback: Pulpe de pui cu cartofi noi la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.