Este singura denumire originală care mi-a venit în minte. E uşor de preparat şi, dacă sunteţi fani ai aromelor asiatice, sigur o să vă placă. Iată cum se procedează pentru o masă pentru două persoane (table for two – pentru cei din Imperiul În Care Soarele Nu Apune Niciodată). Poate fi considerată (masa) fie prânz, fie cină, deosebirea constă în cantitatea de băuturi care acompaniază meniul.
Materii prime şi materiale auxiliare:
- o jumătate de piept de pui dezosat, fără piele (cam 250 g);
- ½ linguriţă garam masala (pentru aromă);
- ½ linguriţă curcuma (pentru culoare);
- ¼ linguriţă piper de Cayenne (pentru iuţeală);
- 2 linguri sos de soia (pentru sare şi nu numai);
- 1 lingură ulei vegetal (din sâmburi de struguri, de exemplu);
- 1 linguriţă oţet de Modena;
- un praz mic tăiat rondele;
- cozile unei duzini (12 bucăţi pentru cei certaţi cu matematica şi/sau limba franceză) de ciuperci Champignon proaspete, tăiate în două, longitudinal;
- o jumătate de ardei gras roşu tăiat în triunghiuri;
- un morcov potrivit (parţial fiert) tăiat rondele;
- 1 lingură ulei pentru wok (găsiţi sigur la Lidl);
- 30 – 50 mL tărie (personal am utilizat o horincă de Maramureş în care am ţinut mult timp rădăcină de schinduc).
Tăiaţi pieptul de pui în bucăţi nu prea mari (cam cât o îmbucătură). Presăraţi-l cu condimente (garam masala, curcuma, Cayenne), turnaţi peste el uleiul, oţetul şi sosul de soia şi apoi masaţi-l bine. Daţi amestecul la rece pentru 1 – 2 h.
Încingeţi wokul la flacără maximă şi „stirfraiţi” în el bucăţile de pui (cu tot cu sosul aferent) până când se rumeneşte bine.
Stingeţi cu tăria şi mai „stirfraiţi” până se evaporă tot lichidul. Daţi deoparte bucătile de pui, încingeţi uleiul de wok şi căliţi legumele la flacără medie spre mare. Mai întâi cozile de ciuperci (2 – 3 minute). Apoi ardeiul (încă 3 minute). Urmează prazul (alte două minute) şi la final morcovul fiert (1 – 2 minute). Condimentaţi cu piper proaspăt măcinat (negru sau mozaic), adăugaţi încă 1 – 2 linguri sos de soia şi mai căliţi un minut. Adăugaţi apoi în wok bucăţile de pui, amestecaţi şi căliţi încă 2 – 3 minute (primul minut cu tigaia acoperită cu un capac).
Serviţi cald cu (sau fără) orez Basmati. Acompaniaţi cu un vin alb demidulce. Dacă aveţi „connections” la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, puteţi folosi cu încredere vinul liturgic din Podgoria Schitului Bucium. Nu uitaţi să ziceţi şi un „Doamne-ajută”!
Your post, Pui indian cu praz oltenesc | Food and beyond…, is really well written and insightful. Glad I found your website, warm regards from Bethany!
Thank you, Bethany. I hope you won’t cook my recipes using Google Translate!
Testat cu succes! Foarte buna reteta!
NB: Am pus cam jumatate din cantitatea indicata de sos soia dat fiind ca nu mananc prea sarat, dar aici e subiectiv.
Merge și varianta cu sos de soia “light”, care este mai puțin sărat.