Pui în sos de smântână cu spanac și lămâie

Nu toată lumea locuiește la țară și nici toți cei care trăiesc la țară cresc galinacee în bătătură. Nu toată lumea are rude, prieteni, cunoștințe care locuiesc la țară și cresc și pui. Nu toată lumea care vinde pe Facebook “pui de țară crescuți fără chimicale” spune adevărul. Nici reclamele marilor producători și procesatori de carne de pasăre nu sunt integral adevărate, iar uneori adevărul poate fi ciuntit și prin omisiune.

Toată lumea, sau aproape toată lumea, se dă în vânt după produse “bio”, “eco”, “naturale”, “organice”. Dacă însă îi întrebi ce înseamnă noțiunile dintre ghilimele, ori încep să dea din colț în colț, ori îți trântesc o prostie cât clădirea Pentagonului (singura mai mare decât Casa Poporului), prostie care se poate rezuma prin sintagma “natural, fără chimicale”. Singura chestie naturală fără chimicale din Universul cunoscut este vidul cosmic absolut. Uneori și în ăsta mai scapă, din greșeală, ceva chimicale.

Apare acum următoarea dilemă:

1. mâncăm produse prelucrateprocesate, modificate genetic, etc. și murim intoxicați,
sau
2. mâncăm doar produse naturale, fără chimicale și murim de inaniție?

În ambele situații, finalul fiind același, e important de știut când se va produce. Organismul uman poate supraviețui fără oxigen câteva minute, fără apă câteva zile (între 3 și 6), iar fără hrană, câteva săptămâni (între 8 și 12). Dacă mâncăm doar produse naturale, fără chimicale, cu certitudine, în cel mult un trimestru, am încheiat socotelile pe lumea asta. Dacă optăm pentru cealaltă variantă, s-ar putea ca finalul să vină ceva mai târziu – cu condiția să nu ne cadă vreo cărămida în cap, să nu ne lovească tramvaiul 13, ori un asteroid de mărimea statului Texas să intre pe curs coliziune cu Terra, iar Bruce Willis să fie indisponibil la momentul respectiv.

Armageddon

Sursa: imdb.com

Odată dilema rezolvată, am mers la alimentară și am luat un “puișor”, botezat astfel pe același sistem cu “Micuțul” din romanele lui Sven Hassel, puișor care bătea lejer înspre două kile. Odată tranșat, carcasa, aripile și o jumătate de piept s-au transformat în borș, iar cealaltă jumătate de piept împreună cu pulpele au poposit în preparatul de mai la vale. Un pui în sos de smântână cu spanac și lămâie, inspirat de aici.

Ce vă trebuie?

 • 2 pulpe de pui întregi, cu piele și os;
 • ½ piept de pui dezosat;
 • 2 linguri de ulei de măsline;
 • 30 – 40 g unt cu 80% grăsime;
 • 2 – 3 căței de usturoi;
 • 100 mL vin alb, demisec;
 • 200 mL smântână lichidă nefermentată pentru gătit sau pentru frișcă, cu minim 30% grăsime (dacă folosiți smântână pentru frișcă, aveți grijă să fie neîndulcită);
 • 50 g Pecorino Romano (se poate înlocui cu parmezan sau Grana Padano);
 • ½ lămâie – doar zeama;
 • 100 g baby spanac;
 • 1 linguriță boia dulce afumată;
 • ¼ linguriță boia iute afumată – puneți doar dacă doriți ca puiul să iasă și ușor picant;
 • Sare marină, piper negru sau mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust;
 • Câteva frunze de pătrunjel verde pentru decor.

Cum procedați?

Pârliți pulpele dacă constatați că mai au încă tuleie, ștergeți-le bine cu șervete absorbante și separați partea superioară de cea inferioară, obținând astfel 4 bucăți. Pieptul îl tăiați în 2 – 3 bucăți, în funcție de mărime.

_101

Asezonați-le cu sare, piper și boia. Frecați-le bine astfel încât condimentele să acopere uniform bucățile de carne.

_105

_106

Curățați usturoiul și feliați-l.

_104

Spălați spanacul, scurgeți-l bine, eventual rupeți-l în bucăți mai mici. Jumătăți de frunză ar fi numai bune pentru scopul propus.

_120

Dați brânza prin răzătoare. În comerț găsiți parmezan sau Grana Padano gata ras. E bun și acela.

_102

_103

Dacă aveți o cratiță mare care poate fi folosită și pe aragaz și în cuptor și în care carnea să încapă lejer, făra suprapuneri, folosiți-o pe aceea. Veți avea mai puține vase de spălat la final. La vremea pregătirii acestui preparat, încă nu eram dotat cu cratița pe care o vedeți mai jos, așa că am folosit o oală teflonată pentru ce-am făcut pe ochiul aragazului și o tavă cu pereți înalți (cam 5 cm) pentru cuptor.

Stone Legend cratita 26 cm

Ca să nu uitați, preîncălziți cuptorul la 200 ˚C.

Puneți la încins uleiul cu untul în cratița/oala/tigaia disponibilă.

_107

_108

Rumeniți în grăsimea încinsă bucățile de pui. Cel mai probabil n-o să vă încapă toate fără ca să se jeneze reciproc, așa că executați operațiunea în două șarje, rumenind câte 3 – 4 bucăți în fiecare șarjă. Foc potrivit, cam 6 – 8 minute, întorcând carnea pe toate părțile.

_109

_111

Bucățile rumenite le scoateți din grăsime și le puneți în tava pentru cuptor. Dacă folosiți aceeași cratiță și la cuptor, scoateți-le pe o farfurie și puneți-le înapoi în cratiță mai târziu. Vă anunț eu când va fi momentul.

_112

După ce ați terminat de rumenit toate bucățile de carne, căliți în grăsimea rămasă usturoiul, dar nu mai mult de 45 – 60 de secunde, ca să nu se ardă și să confere un gust amărui sosului. Ori, ca să fiți siguri că nu rasoliți treaba, scoateți usturoiul deoparte, întrucât și-a îndeplinit sarcina, aromatizând grăsimea. Dacă vi se pare că aveți prea multă grăsime rămasă, mai dați deoparte din ea. Lucrul acesta se întâmplă dacă puiul cu care ați lucrat a fost puțin obez.

_113

Peste ce-a mai rămas în cratiță (ulei, unt, grăsime de pui, usturoi – tăiați voi ce n-a mai rămas) puneți vin și zeamă de lâmâie, dați un clocot, apoi turnați smântâna. Amestecați, reduceți focul la mic, apoi adăugați brânza rasă.

_114

_115

_116

Amestecați până când simțiți că s-a încorporat brânza, asezonați cu sare și piper și mai dați un clocot.

_117

Turnați sosul peste bucățile de pui din tava care merge la cuptor. Dacă dați la cuptor cratița în care ați lucrat până acum, puneți în ea bucățile de pui, într-un singur strat.

_118

Oricum ați face, nu vă speriați că sosul nu acoperă integral carnea. Nici nu trebuie.

Acoperiți tava (cratița) cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor (l-ați preîncălzit la 200 ˚C, n-ați uitat, nu?) pentru 25 – 30 de minute.

_119

_121

Scoateți folia, adăugați frunzele de spanac și mai dați totul la cuptor (fără folie) pentru încă 10 – 15 minute. Spanacul n-o să mai fie așa viu colorat ca la început, dar măcar e gătit. Dacă vreți să-și păstreze culoarea, împăcați-vă cu ideea că o să fie mai “al dente” și puneți-l în tavă doar cu 5 minute înainte de finalizarea preparatului.

_122

_123

Mâncați-l până nu se răcește și alăturați-i un pahar de rosé demisec rece.

_125

_124

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.