Pui în bere Guinness la cuptor

200

Încă o friptură care se face (aproape) singură. Tot ce trebuie să faceți este să o puneți la cuptor cam cu 2 ore înainte de ora preconizată pentru servire și să mai treceți pe la ea din când în când ca să-i rehidratați scutecele. Este genul de mâncare pe care o împarți cu cei apropiați, într-un mediu neprotocolar, fără fasoane și fără prea multă etichetă.

Ce vă trebuie?

  • 4 pulpe de pui (întregi), 1 – 2 jumătăți de piept de pui (circa 1,5 kg pui în total – arhisuficient pentru 6 – 8 persoane);
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 1 linguriță boabe de piper mozaic (alb, verde, roșu, negru);
  • ½ linguriță sare marină proaspăt râșnită;
  • ½ linguriță piper mozaic măcinat grosier;
  • 3 – 4 linguri ulei vegetal (din sâmburi de struguri, de exemplu);
  • 440 mL (1 cutie) bere Guinness.

Cum procedați?

  • Spălați bine carnea, după care o ștergeți cu prosoape absorbante și o condimentați cu sare și piper măcinat;
  • Într-o tavă cu margini înalte turnați jumătate din cantitatea de ulei, așezați bucățile de carne (cu pielea în sus) și stropiți-le cu restul de ulei;
  • Printre bucățile de carne puneți cățeii de usturoi întregi și necurățați, precum și boabele de piper;
  • Acoperiți tava cu o foaie de copt pe care în prealabil ați îmbibat-o bine cu apă și apoi ați stors-o;
  • Dați friptura la cuptorul preîncălzit la 190 – 200˚C pentru circa 1 oră (după 30 de minute reumeziți hârtia de copt care acoperă friptura);
  • Întoarceți bucățile de carne cu pielea în jos și turnați peste ele berea, acoperiți cu hâtrie de copt bine umezită și stoarsă și mai dați la cuptor pentru încă 30 – 40 de minute;
  • Descoperiți friptura și mai rumeniți-o (eventual și cu flacără din boltă) câte 10 – 15 minute pe fiecare parte;
  • Adunați cățeii de usturoi din tavă și striviți-i într-un bol, îndepărtând cojile; amestecați-i cu zeama rămasă după ce ați scos carnea până obțineți un sos omogen, numai bun de pus peste friptură și/sau garnitură.

Tranșați friptura fierbinte, alături de care merge pe timp de iarnă un piure de cartofi simplu sau îmbunătățit ca aici sau aici. Murăturile și un pahar de vin roșu tânăr nu trebuie să lipsească. Dar să știți că puteți să beți și-un Guiness, că nu-i cu supărare!
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Pui în bere Guinness la cuptor

  1. Pingback: Stir fry de pui marinat în bere neagră cu ciuperci și tăieței | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.