Nu trebuie neapărat să mergeți la cârciumă pentru pui gorgonzola. Vi-l puteți pregăti și singuri. Nu vă ia mai mult de 15 minute.
Dacă vreți și alte variante de sos gorgonzola sau de pui gorgonzola, găsiți aici sau aici.
Ce vă trebuie?
Cantitățile enumerate sunt pentru 2 – 3 porții.
- 350 g fileuri din piept de pui;
- 2 linguri de ulei vegetal (preferabil din sâmburi de struguri);
- Sare marină, piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust.
Pentru sos:
- 250 mL smântănă grasă (32% grăsime) nefermentată;
- 150 g brânză Gorgonzola cremoasă;
- 1 – 2 linguri cremă de brânză cu smântână (opțional);
- Un strop de piper negru sau mixt;
- 4 – 5 frunze de busuioc;
- 1 linguriță semințe de floarea soarelui (opțional).
Cum procedați?
Dacă nu folosiți fileuri gata tranșate, tăiați pieptul de pui în fâșii nu mai groase de 1 cm.
Puneți carnea într-un bol, adăugați peste ea sare, piper și ulei și masați-o bine, folosind o mănușă de unică folosință.
Între timp, puneți la încins pe flacăra aragazului o tigaie antiaderentă – fără ulei. În tigaia încinsă rumeniți la foc mediu spre mare fâșiile de piept de pui, 5 – 7 minute pe fiecare parte.
În paralel, puneți la încălzit într-o cratiță, la foc potrivit, smântâna.
Tăiați brânza Gorgonzola în cuburi cam de 1,5 cm, apoi adăugați-o în smântâna fierbinte.
Amestecați continuu până când amestecul de brânză și smântănă devine omogen. Puteți adăuga, dacă doriți, și niște cremă de brânză cu smântână. Mie-mi rămăsese un rest uitat prin frigider și-am zis că-i păcat să nu-l valorific.
Dați un clocot, asezonați cu piper și luați sosul de pe foc. Nu-i nevoie să-i adăugați sare, are Gorgonzola suficientă.
Turnați sosul peste bucățile rumenite de piept de pui sau invers. Cât se impregnează puiul cu sos, aveți timp de-un aperitiv. Sau spălați busuiocul și rupeți-l în bucăți mici. Cât privește semințele de floarea soarelui, vă recomand să le cumpărați gata decojite.
Puteți acompania preparatul cu un pahar de Syrah rosé și cu o coajă de pâine cu care să curățați sosul rămas în farfurie.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Pingback: Fettuccine cu sos Gorgonzola | Food and beyond…
Pingback: Piept de pui cu ciuperci și sos Gorgonzola | Food and beyond…