Pui Gorgonzola cu ciuperci

300Puiul gorgonzola este un fel relativ comun, specific Italiei, patria brânzei Gorgonzola. Ca să nu fiu din nou atenționat de către gardienii bucătăriei italiene, foarte stricți în ceea ce privește modul în care se pregătește un preparat peninsular, ce ingrediente se combină (și mai ales ce nu ai voie să combini), vă mărturisesc de la început că nu am testat un astfel de preparat decât în câteva restaurante din România declarate ca având specific italian sau mediteranean. Dacă restauratorii respectivi m-au indus în eroare, vă induc și eu. Ceea ce urmează este una din multele variante încercate la mine în bucătărie, preparat cum am crezut eu că ar trebui, fără prea multă documentare și fără a urma cu strictețe o anumită metodologie prezentată în vreo carte de bucate sau blog culinar. Cu ce-am pus aici puteți hrăni lejer 4 persoane.

Ce vă trebuie?

  • 1 piept de pui dezosat și despielițat (cam 600 – 700 g);
  • 4 felii zdravene de piept de porc fiert ori afumat (circa 100 – 150 g);
  • 16 – 20 ciuperci champignon nici prea mari, dar nici prea mici (cam 300 – 400 g);
  • 75 mL de vin alb, sec, de calitate (poate fi și din sticla din care vă veți umple paharele la masă);

Pentru sos:

  • 100 – 150 g de brânză Gorgonzola (cea picantă înviorează puțin preparatul);
  • 150 – 200 mL smântână de gătit, evident grasă (32% grăsime);
  • 30 – 40 g unt de calitate (80% grăsime);
  • 50 mL vin de Porto;
  • 50 g miez de nucă;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • un praf de piper proaspăt măcinat (nu mai mult de ¼ linguriță).

Cum procedați?

  • Mai întâi, ca să nu uitați, preîncălziți cuptorul la 200 ˚C – acolo veți pregăti ciupercile;
  • Ciupercilor li se îndepărtează cozile, se spălă bine și se lasă la scurs;
  • Așezați ciupercile scurse pe grătar, cu gura în jos (sub grătar așezați o tavă în care să se adune lichidul scurs din ciuperci – nu că v-ar trebui, dar ca să nu trebuiască să spălați apoi cuptorul) și dați-le la cuptor vreo 10 minute, apoi le întoarceți cu gura în sus și le mai dați 10 minute la cuptor;
  • Pieptul de pui, în prealabil spălat și scurs îl tăiați în cuburi de 1,5 cm;
  • Pieptul de porc se taie în bucățele mici, apoi se rumenește 3 – 4 minute într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, la foc mediu;
  • Când porcul este rumenit și a lăsat și ceva grăsime în tigaie, adăugați peste el bucățile de piept de pui și “albiți” carnea, întorcând-o pe toate părțile, vreme de 7 – 8 minute;
  • Turnați vinul în tigaie și lăsați conținutul tigăii să se înăbușe sub capac încă vreo 5 minute, la flacără mică, apoi, luați capacul, lăsați să se evapore lichidul și să se rumenească bucățile de pui încă vreo 5 minute, amestecând sporadic.

Cât timp ciupercile se rumenesc în cuptor și puiul în tigaie, vă ocupați de sos:

  • Prăjiți mai întâi nucile, într-o tigaie fără ulei, la foc mediu spre mare: nu le lăsați să se ardă, amestecați continuu, iar când încep să-și schimbe culoarea le treceți din tigaie într-un castron;
  • Topiți într-o crăticioară, la flacără mică untul, cu atenție, să nu-l ardeți;
  • Stingeți untul cu vinul de Porto și încorporați treptat, sub amestecare, smântâna, apoi lăsați-o să dea în clocot (vreo 2 minute durează toată tărășenia);
  • Adăugați în compoziție brânza Gorgonzola în prealabil tăiată în cuburi mici și amestecați continuu, până la încorporarea completă;
  • După ce brânza s-a topit și sosul a ajuns la consistența dorită, adăugați nuca prăjită, piperul (sare este suficientă în brânză) și apoi pătrunjelul tocat.

Sosul astfel pregătit îl turnați fierbinte peste amestecul de piept (pui & porc). Puteți realiza această operațiune într-un vas termorezistent, ori direct în farfuria de servire. Tot în farfurie așezați și câteva pălării (4 – 5) de champignon, obligatoriu cu gura în sus (nu mă întrebați de ce, așa-i tradiția 🙂 ).

Dacă nu vă place culoarea sosului, îl puteți încerca pe acesta, sau pe acesta. În ultimul caz nu mai este nevoie să pregătiți ciuperci la grătar, le aveți deja încorporate în sos. Merge foarte bine un Riesling Italian sec, dar la nevoie este acceptat și un rosé demisec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Pui Gorgonzola cu ciuperci

  1. Pingback: Pui gorgonzola cu somon afumat | Food and beyond…

  2. Pingback: Pui gorgonzola cu somon afumat | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.