Pui cu sos Mascarpone, mazăre și ciuperci (tocăniță burundeză)

Ca în toate Politehnicile din România, și în Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași, fetele erau (și sunt) majoritare în două facultăți: Textilele și Chimia.

Nici grupa noastră de Tehnologie Chimică Anorganică nu făcea excepție, deși băieții beneficiau și de  suport extern: doi colegi din Grecia și doi din Burundi.

Cu Nikos și Manolis eram buni amici, mai ales că eram și furnizorul lor oficial de cursuri luate la dublu. La vremea respectivă (anii ’80), resursele de învățare erau destul de puține, iar baza erau tot notițele luate la cursuri. La unele materii aveam și niște note de curs litografiate, de multe ori depășite moral.

Fiind mai mereu împreună cu amicii mei din Ellada, eram adesea confundat cu unul de-ai lor. La primul laborator de Chimie Analitică, protecția muncii. Domnișoara Găburici ne pune să citim, pe rând, cu glas tare normele legale. Citesc vreo două-trei fete. Le venea rândul lui Deo și lui Tharcisse, pe care domnișoara îi sare, din motive considerate astăzi politic incorecte. Mai citesc două fete. Ar urma Nikos, dar este sărit. Se sare și peste Manolis, și peste mine, rămânând să termine de citit restul grupei. Adică noi, grecii, nu citeam suficient de cursiv.

La laboratorul de Rezistența Materialelor, primeam teme de casă. Cu bare încastrate, grinzi cu zăbrele, diverse chestii pentru care trebuiau  întocmite diagrame de eforturi, forțe tăietoare, momente de încovoiere etc. Ca să nu-mi pierd bursa, aproape singurul meu venit în facultate, eram conștiincios și-mi făceam temele. Într-o zi, profesoara exasperată că multor colegi nu le prea păsa de teme, a răbufnit: „Nu este posibil, tovarăși studenți! Uite, până și colegul dumneavoastră străin (adică eu) și-a dat silința să rezolve problema, iar dumneavoastră nu!” Ieșire la care toți colegii mei erau pe sub bănci de râs.

233030825_4483204895022896_436118998321857217_n copy

Rețeta de mai jos n-o am nici de la Deo, nici de la Tharcisse, ci de la un bucătar burundez, pe care l-am văzut gătind la Food TV. Dacă or citi-o, sper să le placă.

Ce vă trebuie?

  • 4 pulpe superioare de pui, dezosate, fără piele (circa 400 – 450 g)
  • 1 linguriță de ulei de susan
  • 1 linguriță de ulei de floarea soarelui
  • 5 ciuperci champignon ceva mai mari
  • 250 g brânză Mascarpone
  • 4 – 5 fire de tarhon proaspăt
  • 250 mL vin alb, demisec
  • 100 g mazăre verde, congelată
  • ½ legătură de pătrunjel verde
  • Sare marină proaspăt râșnită, piper negru măcinat – după gust

Cum procedați?

Ungeți pulpele de pui pe toate părțile cu ulei de susan. Cu uleiul de floarea soarelui ungeți fundul unei tigăi antiaderente în care rumeniți, la foc mediu, pulpele de pui. Lăsați-le circa 10 minute, pe toate părțile, până capătă o culoare aurie.

_101

_102

_107

Scoateți-le și treceți-le într-o cratiță cu pereți mai înalți.

În grăsimea rămasă în tigaie rumeniți vreme de 4 – 5 minute ciupercile champignon feliate, până când devin aurii. Treceți-le și pe acestea, împreună cu grăsimea, în cratița cu pulpele de pui.

_104

_108

Puneți cratița la foc mic și adăugați brânza Mascarpone. După ce aceasta devine fluidă, adăugați frunzele întregi de tarhon (fără tulpini), vinul alb, apoi înăbușiți totul în cratița acoperită, preț de vreo 15 – 20 minute.

_103

_109

_110

Potriviți gustul de sare și piper, apoi adăugați mazărea congelată. Fierbeți-o vreo 5 – 7 minute, lăsând să scadă sosul, apoi adăugați pătrunjelul verde tocat, după care este gata de pus în farfurii.

_105

_111

_112

_113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.