Pui cu sos de ciuperci

100

Cartofi prăjiţi, șunculiţă ţărănească afumată, sos de smântână – nu prea sună a mâncare sănătoasă, nu-i aşa? Eu zic că, din când în când (asta neînsemnând zilnic 🙂 ), merită să încercaţi!

Ce vă trebuie?

  • 250 – 300 g piept de pui dezosat;
  • 300 – 350 g ciuperci champignon proaspete;
  • 1 bucată de praz de circa 10 cm;
  • 3 – 4 căţei de usturoi;
  • 75 – 100 g șunculiţă ţărănească afumată;
  • 4 – 5 cartofi potriviţi;
  • 1 legătură de mărar proaspăt;
  • 200 mL smântână grasă (24% grăsime) pentru gătit;
  • 2 – 3 linguri sos de soia light;
  • 50 mL vin alb sec;
  • 1 linguriţă condimente Cajun;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 1,5 L ulei de palmier (pentru prăjit cartofii în friteuză);
  • ½ linguriţă piper mozaic măcinat;
  • sare pentru cartofi (după gust).

Cum procedaţi?

  • Tăiaţi pieptul de pui în bucăţi mici de 1,5 – 2 cm, adăugaţi amestecul de condimente Cajun, masaţi-l bine şi lăsaţi-l să se odihnească vreo 30 de minute;
  • Spălaţi bine ciupercile şi tăiaţi-le în 6, apoi scurgeţi-le de apă;
  • Curăţaţi prazul şi tăiaţi-l în rondele subţiri;
  • Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în feliuţe;
  • Curăţaţi cartofii tăiaţi-i în felii ceva mai groase (wedges);
  • Tăiaţi șunculiţa felii;
  • Încingeţi uleiul din sâmburi de struguri şi căliţi în el prazul, cam 2 minute, la foc mediu;
  • Adăugaţi ciupercile şi căliţi-le înăbuşit (cu tigaia acoperită) încă 5-6 minute;
  • Adăugaţi piperul şi usturoiul şi fierbeţi încet, amestecând sporadic, ç 7 – 8 minute;
  • Adăugaţi sosul de soia, daţi un clocot, presăraţi mărarul tocat, apoi adăugaţi vinul;
  • Fierbeţi la flacără mică 2 – 3 minute apoi adăugaţi smântâna;
  • Daţi un clocot şi apoi fierbeţi încet încă 4 – 5 minute;
  • Între timp rumeniţi într-o tigaie neaderentă șunculiţa;
  • În grăsimea rămasă rumeniţi frumos bucăţile de piept pe care le răsturnaţi în sosul de ciuperci;
  • Cartofii îi prăjiţi în baie de ulei de palmier, în friteuză.

La final montaţi în farfurie pieptul de pui cu sos, cartofii prăjiţi (peste care puneţi șunculiţa) şi … asta-i tot! Un Sauvignon Blanc merge de minune alături de acest preparat.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Pui cu sos de ciuperci

  1. Pingback: Pui cu sos de ciuperci | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.