Pui cu legume în stil asiatic

000

Nu eşti român dacă nu ai în congelator măcar 2 – 3 kg de carne (să fie acolo), nişte legume congelate (amestec pentru ciorbe, vinete tocate ş.a.m.d.). Poate aveţi şi nişte amestecuri de legume chinezeşti, thailandeze, sau mai ştiu eu de care pe care le-aţi luat de la hypermarket pe acelaşi considerent: să fie acolo, de-o nevoie.

Acum vă mai trebuie puţine ingrediente ca să vă preparaţi rapid o mâncare asiatică „autentică”: nişte sos de soia, ulei pentru wok (nu-i obligatoriu), puţin oţet balsamic şi ceva condimente: praf de curry, curcuma, cinci arome (five spices), garam masala, rădăcină de ghimbir, usturoi. De asemenea nişte sosuri pentru wok, gata preparate, la borcan sau la plic. Se găsesc toate în orice lanţ de hypermarketuri. N-o să le găsiţi decât accidental în magazinele de cartier, aşa că aprovizionaţi-vă din timp.

O să mai aveţi nevoie de un wok sau de o tigaie largă şi mai înaltă, cel mai bine antiaderentă (teflonată sau ceramică).

Dacă sunteţi gospodari/gospodine, vă pregătiţi de cu seară carnea pentru prânzul de a doua zi. Decongelaţi o jumătate mare de piept de pui fără os şi piele (cam 350, maxim 400 g). La microunde nu durează mai mult de 6 – 8 minute. Tăiaţi carnea în bucăţi nu prea mari – optim ar fi în cuburi cu latura de 2,5 cm (1 inch pentru UK & USA 🙂 ). Presăraţi peste carne nişte curcuma (½ linguriţă) pentru culoare, nişte condimente (cinci arome – la pui chinezesc, curry sau garam masala la pui indian), tot aşa, cam ½ linguriţă. Masaţi bine bucăţile de carne cu aceste prafuri, după care acoperiţi-le cu un amestec de sos de soia (2 – 3 linguri), oţet balsamic (1 linguriţă), vin roşu sec (2 -3 linguri). Daţi la rece măcar 45 de minute; cel mai bine lăsaţi peste noapte.

Gătitul propriu-zis necesită utilizarea wok-ului. Încingeţi la flacără medie 2 linguri de ulei de wok (dacă nu aveţi la îndemână un astfel de ulei, puteţi utiliza ulei vegetal obişnuit în care căliţi timp de 1-2 minute 2 căţei de usturoi tocaţi şi un deget de ghimbir proaspăt, curăţat şi tăiat bastonaşe, pe care apoi le aruncaţi din tigaie înainte de a pune carnea).

Scurgeţi bucăţile de carne şi aruncaţi-le în wok. Căliţi-le amestecând continuu cu o spatulă sau lingură de lemn, până când se rumenesc frumos. Procedeul se numeşte „stir-fry” (frigi-amestecând). De aici şi verbul „a stirfraí” pe care cu modestie l-am introdus în limba română :). Scoateţi carnea din wok şi păstraţi-o la îndemână.

În acelaşi ulei, adăugaţi o pungă de legume congelate (tot aşa 300 – 400 g). Stirfraiţi până când se topeşte gheaţa şi se evaporă apa. Efectuaţi această operaţiune la foc iute, să nu aibă timp să fiarbă legumele în apa provenită din topirea gheţarilor. Nu facem tocăniţă de legume, călim uşor legumele, care trebuie să rămână crocante („al dente” cum ar zice conaţionalii noştri italicizaţi). În felul acesta îşi păstrează coloritul viu şi atrăgător şi vitaminele care-au mai rămas după congelare şi depozitare.

Când apa s-a evaporat aproape în totalitate, adăugăm carnea peste legume, amestecăm, reducem focul la mediu, turnăm două – trei linguri de sos pentru wok (cu ce arome doriţi sau găsiţi) şi mai stirfraiţi vreo 2 – 3 minute să se îmbine aromele.

Mai rămâne de pus în farfurie, de ales vinul (din experienţă vă spun că se potrivesc cele seci sau demiseci, albe, roşii sau chiar rosé).

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

6 thoughts on “Pui cu legume în stil asiatic

  1. a stirfraiA* (doar pentru ca l-ai inventat nu inseamna ca nu poti sa-l scrii gresit :P)

    • eu stirfraiesc, tu stirfraiesti, el/ea stirfraieste, noi stirfraim, voi stirfraiti, ei/ele stirfraiesc .
      E din aceeasi familie cu “a mesteri”. Deci “a stirfrai”, cu accent pe ultimul i 🙂

  2. Thanks for another excellent post. Where else could anybody get that kind of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

  3. You must take part in a contest for among the best blogs on the web. I will recommend this website!

  4. Pingback: Medalioane de somon la cuptor cu fals orez cantonez | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.