Pui cajun flambat, cu garnitură de orez

100Ce legătură este între mâncarea Cajun și palincă? O s-o vedeți atunci când veți pregăti felul descris mai jos. Condimente cajun și turmeric (sau curcuma, cum i se mai zice) ar trebui să găsiți în orice hypermarket. Palinca bună îi mai greu de găsit și parcă te doare sufletul să-i dai foc. Dar așa, o dată’n an, merge!

Ce vă trebuie?

  • 2 pulpe de pui dezosate, fără piele (circa 300 g);
  • 1 linguriță curcuma (turmeric);
  • 1 linguriță condimente Cajun;
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • 3 – 4 căței de usturoi;
  • 50 mL palincă de prune;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • ½ linguriță piper roșu boabe;

Pentru garnitură:

  • 125 g orez cu bob lung;
  • ½ linguriță sare;
  • ½ lămâie;
  • 1 ceapă verde (doar partea verde);
  • 1 lingură sos de soia;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • ¼ linguriță pudră de chilli.

Cum procedați?

  • Spălați bine carnea și tăiați-o în bucăți mici;
  • Curățați ceapa și tăiați-o în rondele: partea albă amestecați-o cu carnea, partea verde păstrați-o pentru când e gata orezul;
  • Curățați usturoiul și feliați-l: amestecați feliile de usturoi cu carnea;
  • Masați bine carnea cu prafurile de condimente și lăsați-o apoi să se odihnească măcar o jumătate de oră la rece;
  • Încingeți uleiul și rumeniți carnea cu tot cu ceapă și usturoi, la foc mediu spre mare, 4 – 5 minute;
  • Când carnea este rumenită, închideți flacăra, turnați peste carne 50 mL palincă de prune (verificați să aibă măcar 40% alcool) și flambați-o;

Între timp pregătiți garnitura de orez:

  • Puneți la fiert 1,5 L de apă cu ½ linguriță de sare;
  • Când începe să clocotească apa, adăugați jumătatea de lămâie tăiată în două și punguța cu orez;
  • Fierbeți conform indicațiilor de pe ambalaj (5 minute), scurgeți orezul și răsturnați-l într-un castron;
  • Adăugați ceapa verde, sosul de soia și uleiul de măsline și amestecați pentru omogenizare;

Ornați garnitura (și farfuria) cu boabe de piper roșu și praf de chilli. S-aveți alături la îndemână un pahar de vin alb sec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Pui cajun flambat, cu garnitură de orez

  1. Pingback: Pui cajun flambat, cu garnitură de orez | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.