Pui Cacciatore – Pollo alla Cacciatora

100Un preparat specific bucătăriei italiene, gătit în stil vânătoresc (în italiană „cacciatore” înseamnă vânător). Se prepară din carne de pui sau de iepure. În nordul Italiei se adaugă şi ceva porc, sub formă de şunculiţă. Funcţie de zonă se foloseşte la gătit vin alb sau roşu. Se serveşte fie cu garnitură de paste fierte, fie cu pâine de casă.

Ce vă trebuie?

  • 4 pulpe inferioare de pui (ciocănele, cum se mai numesc);
  • 100 g şunculiţă afumată (cunoscută şi drept bacon);
  • o duzină de ciuperci champignon nu prea mari;
  • 5 – 6 şalote (sau o duzină de cepe arpagic);
  • 3 căţei de usturoi;
  • 200 g (½ conservă) roşii decojite;
  • 20 g făină albă;
  • 100 mL vin roşu sec;
  • 100 mL supă de pui;
  • o frunză de dafin;
  • ½ linguriţă de zahăr;
  • ½ linguriţă oregano uscat;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • sare şi piper proaspăt râşnite, după gust;
  • un ardei iute tocat fin (opţional);
  • 1 lingură pătrunjel verde tocat mai mare;
  • 250 g paste făinoase fierte în apă cu sare.

Cum procedaţi?

  • Se taie şunculiţa în cuburi şi se prăjeşte 2 – 3 minute într-o lingură de ulei de măsline, după care se pune deoparte;
  • Pulpele de pui bine spălate şi uscate se condimentează cu sare şi piper, se dau prin făină şi apoi se prăjesc în 2 linguri de ulei de măsline, timp de un sfert de oră, la foc potrivit, întorcându-le astfel încât să se rumenească pe toate părţile;
  • În uleiul rămas de la prăjirea şunculiţei şi a ciocănelelor se căleşte timp de 1 minut usturoiul curăţat şi tocat mărunt;
  • Se stinge usturoiul cu vin şi se lasă să fiarbă la foc mic până când se reduce lichidul la jumătate;
  • Se adaugă roşiile decojite, supa, şalotele întregi (curăţate), frunza de dafin, zahărul şi oregano;
  • Se amestecă bine şi se potriveşte de sare şi piper;
  • Se adaugă în tigaie ciocănelele şi şunculiţa şi se lasă să dea un clocot;
  • Se acoperă tigaia, se reduce focul la mic şi se lasă să fiarbă încet, amestecând sporadic, circa ½ oră;
  • Se adaugă ciupercile spălate şi tăiate în sferturi, ardeiul iute şi se mai lasă să fiarbă vreo 15 – 20 de minute, astfel încât sosul să scadă şi să se îngroaşe puţin.

Se serveşte cu garnitură de paste fierte, presărat cu pătrunjel verde tocat şi în compania unui Chardonnay sau Sauvignon Blanc sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Pui Cacciatore – Pollo alla Cacciatora

  1. Pingback: Musaca de cartofi | Food and beyond…

  2. Pingback: Pulpe de pui nădușite în vin alb | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.