Pregătiri de iarnă

După cum vă anunțam ieri pe un site de socializare, am demarat pregătirile pentru iarna românească. În vară am mai muncit ceva în acest sens, însă prin Lumea Nouă. Nu numai zacuscă, ci și murături asortate: castraveți, conopidă, gogonele (de fapt nu chiar gogonele, ci niște roșii ceva mai puțin coapte, cumpărate din aprozarul de la Community Center).

z18

_101

Au fost puse la borcan. Doar cu frunze de țelină. Fără mărar, că nu s-au îndurat să culeagă mărarul de sub Golden Gate.

_102

Pentru varianta XXL, vezi aici (N.A.: n-am apucat să le gustăm, așteptăm feedback de la americani).

După această scurtă, dar necesară divagație, revenim pe plaiurile mioritice. Mi-am făcut lista de cumpărături, mi-am asamblat sacoșa de piață pentru seniori (că dacă zici “pensionari”, ori, mai rău, “moșnegi” riști să te trezești reclamat la Comisia pentru Combaterea Discriminării) și am purces către Piața Universității (din Bacău), cunoscută mai ales sub denumirea de “Piața Sud”. Castraveții (vreo 6 – 7 kg – 20 de lei toată afacerea) i-am achiziționat de la o sursă de încredere, o doamnă de la Matca de la care cumpăr de vreo 3 – 4 ani încoace. Am luat și patru pepeni mici, care m-au costat 2 (doi) lei în total. Am găsit un producător local (Gioseni, Bacău), care avea un mix de gogonele (verzi, rosé & roșii) pe care le vindea cu 2 lei/kg. Am dublat oferta și mi-am ales 4 kg de tomate mai degrabă roșii decât roz sau verzi: încă 16 lei cheltuiți cu folos. Cu 7 lei am achiziționat niște usturoi de Buzău la 20 lei/kg (calculați voi cât usturoi mi-am luat), apoi vreo doi pumni de ardei iuți (2 lei la “angrosist”) și două legături de mărar uscat (încă 2 lei). Boabele de piper negru (2 plicuri) le-am luat din Carrefour Market, iar sarea grunjoasă, neiodată, îmi rămăsese de anul trecut (N.A.: azi mi-am reînnoit rezerva care se gătase, cu încă 4 kile – alți 4 lei judicios cheltuiți).

Am încărcat cumpărăturile în sacoșa de piață pentru seniori și am purces înapoi spre casă. Pe drum, am verificat încă o dată proverbul conform căruia “cel mai deștept cedează”, astfel încât ultima pătrime din traseu am parcurs-o într-o roată (încă o N.A.: este al doilea device pe care îl distrug în ultimii trei ani, datorită supraîncărcării. Poate mă învăț minte și-mi iau un 4 × 4 😀 ).

_103

Odată ajuns acasă, încep pregătirile:

  • butoiașul, spălat și opărit: ✔
  • castraveții, îndepărtat floarea și bine spălați: ✔
  • gogonelele, îndepărtat frunzele și bine spălate: ✔
  • pepenașii, bine spălați: ✔
  • ardeii iuți, bine spălați: ✔
  • usturoiul (două căpățâni), dezghiocat și curățat de coajă: ✔
  • saramura, 1 lingură (cu vârf) de sare grunjoasă neiodată, la 1 L de apă: 6 L, aduși la temperatura de fierbere (dat un clocot, pentru profani): ✔

_104

_105

_106

_107

Începem prin a pune pepenii în recipient. Adăugăm câțiva ardei iuți și câțiva căței de usturoi:

_108

Completăm cu un strat de castraveți și unul de gogonele:

_109

Mai punem niște ardei iuți și niște usturoi:

_110

Punem un plic de piper negru boabe:

_111

Completăm cu un strat de castraveți:

_112

Punem restul de gogonele:

_113

Completăm cu castraveciori, apoi adăugăm restul de piper boabe, ardei iuți și usturoi:

_114

Dopuim cu o legătură de mărar uscat:

_115

Fixăm cu o ligură de lemn, faza solidă:

_116

Turnăm apoi saramura fierbinte, cât să acopere complet tot ce-avem în recipient:

_117

Fixăm capacul, facem curat în bucătărie, apoi așteptăm circa 15 zile lucrătoare.

_118

Ne vedem pe 17 octombrie 2017 pentru rezultate.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!