Porc cu orez

100

După mai bine de două săptămâni în care m-am delectat cu bucate gătite de alţii, am revenit acasă şi, inevitabil, în bucătărie. Cum pe unde am umblat m-am axat mai mult pe peşte, fructe de mare şi preparate specifice greceşti (mai mult pe bază de legume, vită, şi miel), mi-era dor de porc. Aşa că dintr-un muşchiuleţ de porc am pregătit rapid o friptură simplă (condimentată doar cu sare şi piper şi trasă rapid la tigaie) cu cartofi prăjiţi (acei „french fries” pe care grecii ţi-i pun drept garnitură aproape la orice, inclusiv la ardeii umpluţi) care a dispărut înainte de a apuca să-i fac măcar o poză 🙁 . Din ce-a mai rămas din bucata de muşchi am pregătit a doua zi (adică ieri) tot ceva simplu şi rapid. Exceptând marinarea cărnii (care durează cel puţin 2 ore), toate pregătirile nu durează mai mult de 15 – 20 de minute. Cantităţile de mai jos sunt suficiente pentru două porţii mai mult decât generoase.

Ce vă trebuie?

  • 250 – 300 g muşchiuleţ de porc;

Pentru garnitură:

  • 125 g (1 punguţă) orez integral;
  • ½ lămâie (sau portocală verde, sau limetă);
  • ½ linguriţă sare;
  • 1 lingură sos de soia light;
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin;

Pentru marinadă:

  • 3 linguri sos de soia;
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin;
  • 3 linguri vin roşu sec;
  • ½ linguriţă piper mozaic (alb, negru, roşu, verde) proaspăt râşnit;
  • ½ linguriţă curry Madras;
  • ½ linguriţă chilli.

Cum procedaţi?

  • Tăiaţi transversal (perpendicular pe fibră) muşchiuleţul de porc în bucăţi lungi de circa 4 – 5 cm;
  • Bucăţile astfel obţinute le tăiaţi fâşii (pe lungimea fibrei) de circa 1,5 – 2 cm lăţime;
  • Presăraţi pe carne piperul, praful de chilli şi cel de curry, adăugaţi sosul de soia, uleiul şi vinul şi apoi masaţi bine carnea (folosind o mănuşă de unică folosinţă) cu acest amestec;
  • Daţi la rece carnea împreună cu marinada pentru minimum 2 ore;
  • Încingeţi bine o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok) şi răsturnaţi în ea carnea cu tot cu marinadă;
  • Acoperiţi tigaia cu un capac şi lăsaţi carnea să se înăbuşe, la foc mediu, circa 5 minute;
  • Îndepărtaţi capacul şi căliţi în continuare până când se evaporă tot lichidul din tigaie;
  • În paralel fierbeţi orezul conform instrucţiunilor de pe ambalaj în 1 L apă cu sare, în care aţi adăugat lămâia tăiată în sferturi;
  • Scurgeţi bine orezul, adăugaţi sosul de soia şi uleiul şi amestecaţi bine pentru omogenizare.

Serviţi alături de o salată simplă (roşii, ceapă, rucola), acompaniat de pahar de vin roşu sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Porc cu orez

Leave a Reply

Your email address will not be published.