Porc cu hribi în bere brună

Mă uit peste lista de articole referitoare la mâncărurile cu carne de porc și, în afară de tochituri, văd că majoritatea au la bază doar tăieturi din zona superioară (a prețului, nu a porcului): cotlet, ceafă, mușchiuleț.

Păi să mai zicem ceva și despre bucățile care sunt (încă) relativ ieftine. Și să vedem ce am putea încropi la repezeală dintr-o bucată de pulpă de porc, fără să umplem toată bucătăria de vase murdare, fără să jegozim excesiv aragazul și, vară fiind, făra să ne topim prea tare în preajma focului.

Iar dacă simțim că ne topim, să avem antidotul la îndemână.

beri

Ce vă trebuie?

  • 300 – 400 g pulpă de porc degresată
  • 1 pungă (circa 300 g) hribi congelați tăiați cuburi
  • 8 – 10 cozi de champignon (proaspete sau congelate)
  • 1 – 2 fire de ceapă verde
  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 200 – 300 mL bere brună
  • ½ legătură de pătrunjel verde
  • 1 vârf de cuțit de praf de chili (boia de ardei iute)
  • Sare marină, piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gustul fiecăruia.

Cum procedați?

Tăiați pulpa de porc în cuburi cu latura cam de 2 – 2,5 cm.

101

102

Curățați și tăiați ceapa verde sub formă de rondele.

105

Tocați frunzele de pătrunjel în prealabil spălate și bine scurse.

Puneți la încins uleiul, la foc potrivit, într-o tigaie antiaderentă cu margini mai înalte. Puteți folosi și un wok, chiar dacă nu faceți stir-fry.

Adăugați cuburile de carne în uleiul încins și rumeniți-le cam 5 minute. Încercați să le mișcați prin tigaie astfel încât să se rumenească uniform pe toate părțile. Asezonați cu sare și piper, până nu uitați.

103

104

Adăugați rondelele de ceapă și praful de chili și mai rumeniți totul încă vreo 5 minute.

106

Acum e momentul să stingeți totul cu bere, să mai reduceți focul și să lăsați carnea să fiarbă molcom (adică să mijoteze), cam 15 – 20 de minute (sau până când scăpați de aproape toată faza lichidă din recipient).

107

108

109

Adăugați cozile de champignon și cuburile de hribi, așa congelate cum sunt. Se vor dezgheța, vor scăpa de apa înglobată, care se va evapora încetișor. Nu aveți decât să aveți răbdare și să amestecați din când în când.

110

201

111

112

Când ajung să arate cam ca în poza de mai jos, e semn că s-a cam gătat gătitul.

113

Așa că puteți lua tigaia de pe foc și puteți presăra pătrunjelul tocat. Nu puneți imediat în farfurii; acoperiți tigaia 1 minut și lăsați ca aromele verdețurilor să se răspândească printre celelalte ingrediente.

114

Serviți fierbinte și puneți lângă blid și o bere brună și aburită. Asta în cazul în care v-ați gândit din timp și n-ați răsturnat toată berea în tigaie.

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.