Pollock (cod de Alaska) cu legume aburite

200O cină lejeră (sau poate fi şi prânz), din alimente congelate. Singura grijă e să scoateţi peştele din congelator de dimineaţă şi să-l lăsaţi în frigider, pentru a se dezgheţa lent (nu violent), făra să-şi modifice textura.

Ce vă trebuie?

Două fileuri de pollock (cunoscut la noi şi drept cod de Alaska) a câte 150 – 200 g fiecare sunt suficiente pentru doi (două persoane ca să fiu politically correct). Mai aveţi nevoie de o lămâie, o căpăţână de usturoi, nişte sare, nişte piper, nişte ulei de măsline. Pentru garnitură căutaţi nişte legume prin congelator. Eu am găsit broccoli şi morcovi subdezvoltaţi (baby-carrots), dat puteţi încerca şi conopidă sau sparanghel. Nici cartofii natur nu sunt de lepădat. Uitam esenţialul. O fiolă de Riesling sec. Nu neapărat de pe Domeniile Tohani. Cam 50 mL vă trebuie la peşte, iar 700 mL în pahare, distribuit echitabil (nu egal  🙂 ).

Cum procedaţi?

  • Începem cu garnitura, că e mai simplu. Punem legumele congelate în partea superioară a vasului, punem apă în partea inferioară, punem capacul, fierbem cam 15 – 20 minute. Gradul de fierbere a legumelor se verifică folosind  o procedură implementată de NASA, „the fork test” 😉 .
  • Peştele decongelat se şterge bine cu un şervet adsorbant, se asezonează cu sare şi piper, se stropeşte cu puţină zeamă de lămâie şi vin alb, după care se unge cu ulei de măsline;
  • Se împachetează fiecare fileu în folie de aluminiu (la câtă bere la doză aţi băut până acum, nu mai contează câteva picograme de Al3+ introduse în organism prin transfer de la folie la peşte);
  • Se încinge bine tigaia-grill pe care se pun pachetele cu fileuri, care se „prăjesc” 4 – 6 minute pe fiecare parte (după cum vă place peştele: mai spre „fiert” sau mai spre „uscat-copt”);

Pe lângă peşte puneţi legumele aburite. La peşte merge un sos de iaurt cu usturoi, iar peste broccoli puteţi turna nişte mujdei îndoit cu apă. Nu uitaţi Rieslingul care a stat la rece. Un sfat: o dată desfăcută, butelia de vin, trebuie golită.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

2 thoughts on “Pollock (cod de Alaska) cu legume aburite

  1. Pingback: Pollock (cod de Alaska) cu legume aburite | Bacau Expres

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.