Plăcintă cu spanac şi brânză – Spanakopita

100Spanakopita este o plăcintă grecească, din foi de plăcintă (aluat Phyllo) umplute cu spanac şi brânză Feta. De obicei este inclusă în categoria aperitivelor (antreurilor) calde, dar merge şi la micul dejun. Se poate mânca şi rece. În supermarketuri găsiţi diverse variante de semipreparate congelate, care trebuie doar puse la cuptor. Dezavantajul acestor semipreparate este conţinutul mare de piper (în preţ 🙂 ). Dacă le faceţi în casă sigur ieşiţi mai ieftin, în plus vă şi distraţi. Puteţi folosi spanac proaspăt, pe care va trebui să-l spălaţi bine de tot şi apoi să-l tocaţi, dar puteţi foarte bine utiliza spanacul congelat, care merge direct la călit. În plus, pe acesta din urmă îl aveţi la dispoziţie tot timpul anului.

Ce vă trebuie?

  • ½ kg spanac (proaspăt sau congelat);
  • 200 g brânză Feta;
  • 2  linguri de smântână;
  • 2 – 3 linguri de pesmet;
  • 2 ouă;
  • 1 ceapă galbenă;
  • 4 – 5 fire de ceapă verde;
  • 2 căţei de usturoi;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • ½ linguriţă oregano uscat;
  • ½ linguriţă piper măcinat;
  • ½ linguriţă sare;
  • 25 mL ulei de măsline;
  • 1 pachet de aluat Phyllo (foi de plăcintă).

Cum procedaţi?

  • Tocaţi mărunt ceapa galbenă şi usturoiul;
  • Taiaţi rondele ceapa verde;
  • Căliţi 2 – 3 minute ceapa şi usturoiul în 2 linguri de ulei de măsline;
  • Adăugaţi apoi spanacul (dacă este proaspăt îl tocaţi mai mărişor în prealabil, dacă este congelat îl puneţi aşa cum este) şi lăsaţi să scadă la foc mic 10 – 15 minute;
  • Luaţi spanacul de pe foc şi adăugaţi brânza tăiată în cuburi mici, oregano, smântâna, ouăle, pătrunjelul tocat, potriviţi de sare şi piper;
  • Dacă amestecul este prea subţire îngroşaţi-l cu puţin pesmet;
  • Desfaceţi pachetul de aluat şi împărţiţi-l în patru teancuri de foi;
  • Pe fiecare teanc de foi întindeţi uniform compoziţia în strat subţire (2 – 3 mm);
  • Rulaţi apoi aluatul, iar ruloul obţinut îl aşezaţi cu zona de îmbinare dedesubt, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă în prealabil cu ulei de măsline;
  • Ungeţi rulourile cu o pensulă înmuiată în ulei de măsline, înţepaţi aluatul în câteva locuri cu vârful unui cuţit şi daţi tava la cuptorul preîncălzit la 200°C;
  • După 20 de minute întoarceţi tava şi mai daţi-o la cuptor încă 15 – 20 de minute, puţin mai departe de flacără;
  • Tăiaţi rulourile în felii de circa 2 cm.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

UPDATE: variatiuni pe tema, aici.

 

10 thoughts on “Plăcintă cu spanac şi brânză – Spanakopita

  1. E minunata, m-am “jucat” cu ea in weekend – doar ca n-a ajuns in foi de placinta, ci intr-o tarta. Excelenta, repet cu siguranta experienta! Merci mult pentru reteta 🙂

  2. Pingback: Spanakopita (plăcintă grecească cu spanac) – variaţiuni la temă | Food and beyond…

  3. Pingback: Food & Beyond – 10 din (aproape) 300 | Food and beyond…

  4. Felicitari! Pe departe pe lînga ceea ce se face traditional in foaie phyllo deschisa in aer. Si umplutura este diferita

  5. Felicitari. Pe departe pe lînga spanakopita traditionala facuta in foaie phyllo deschisa in aer. Si umplutura difera

  6. Pingback: Plăcintă cu spanac, ciuperci și Mozzarella | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.