Grecii au printre specialitățile lor culinare spanakopita, o plăcintă din foietaj umplut cu spanac și brânză feta. O fac sub formă de rulouri, la tavă sau în “portofele” și mini-rulouri cât să îmbuci o dată. Pe cele mici le alintă spanakopitaki. Pe sistemul patentat și verificat de bucătăria elenă, am testat o combinație între spanakopita și o omletă cu brânză, spanac și ciuperci. Cea mai la îndemână a fost Mozzarella, dar cred că ar merge foarte bine și cu Feta sau cu telemea autohtonă.
- 300 g spanac proaspăt (cam 3 legături);
- 200 g ciuperci champignon (circa 6 bucăți mai mărișoare);
- 250 g brânză Mozzarella;
- 3 ouă;
- 1 cățel de usturoi;
- 1 linguriță ulei de măsline pentru rumenit ciupercile și spanacul;
- 4 – 5 foi de plăcintă Phyllo (foietaj);
- 2 – 3 lingurițe ulei de măsline pentru uns foile de plăcintă;
- Sare, piper – după gust.
- Spălați bine spanacul și ciupercile;
- Blanșați spanacul: țineți frunzele de spanac 1 – 2 minute în apă fierbinte, scurgeți apa și stoarceți excesul de apă;
- Tocați spanacul ceva mai mărișor;
- Feliați ciupercile;
- Curățați usturoiul și tăiați-l felii;
- Dați jumătate din cantitatea de brânză prin răzătoarea mare;
- Restul de brânză taiați-l în felii groase de 3 – 4 mm;
- Amestecați brânza rasă cu ouăle și puțin piper mozaic proaspăt râșnit;
- Într-o tigaie ceramică (sau teflonată) căliți 30 – 60 de secunde feliile de usturoi, apoi adăugați ciupercile feliate;
- Înăbușiți ciupercile la foc mediu cam 5 – 6 minute;
- Adăugați spanacul tocat și mai căliți înăbușit încă 5 – 6 minute, asezonând cu sare și piper;
- Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
- Într-o tavă de 17 × 24 cm cu pereți înalți (5 cm) așezați o foaie de copt peste care puneți foile de plăcintă, astfel încât să căptușiți cu ele fundul și pereții tăvii și să vă rămână restul de foaie pentru a acoperi umplutura;
- Ungeți cu ajutorul unei pensule foile cu ulei;
- Turnați în tavă amestecul de spanac cu ciuperci, peste care turnați amestecul de brânză cu ou;
- Puneți deasupra acestui strat feliile de Mozzarella și acoperiți totul cu restul de foi de plăcintă;
- Ungeți foile pe deasupra cu ulei și găuriți-le din loc în loc cu furculița;
- Dați la cuptor pentru 20 de minute;
- Întoarceți tava (nu cu fundul în sus!) și mai dați la cuptor încă 15 minute, apoi rumeniți frumos 2 minute cu flacăra din bolta cuptorului.
Se poate servi fierbinte sau după ce s-a răcit bine de tot.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!