Plăcintă cu spanac, ciuperci și Mozzarella

100

Grecii au printre specialitățile lor culinare spanakopita, o plăcintă din foietaj umplut cu spanac și brânză feta. O fac sub formă de rulouri, la tavă sau în “portofele” și mini-rulouri cât să îmbuci o dată. Pe cele mici le alintă spanakopitaki. Pe sistemul patentat și verificat de bucătăria elenă, am testat o combinație între spanakopita și o omletă cu brânză, spanac și ciuperci. Cea mai la îndemână a fost Mozzarella, dar cred că ar merge foarte bine și cu Feta sau cu telemea autohtonă.

Ce vă trebuie?

  • 300 g spanac proaspăt (cam 3 legături);
  • 200 g ciuperci champignon (circa 6 bucăți mai mărișoare);
  • 250 g brânză Mozzarella;
  • 3 ouă;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 linguriță ulei de măsline pentru rumenit ciupercile și spanacul;
  • 4 – 5 foi de plăcintă Phyllo (foietaj);
  • 2 – 3 lingurițe ulei de măsline pentru uns foile de plăcintă;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

  • Spălați bine spanacul și ciupercile;
  • Blanșați spanacul: țineți frunzele de spanac 1 – 2 minute în apă fierbinte, scurgeți apa și stoarceți excesul de apă;
  • Tocați spanacul ceva mai mărișor;
  • Feliați ciupercile;
  • Curățați usturoiul și tăiați-l felii;
  • Dați jumătate din cantitatea de brânză prin răzătoarea mare;
  • Restul de brânză taiați-l în felii groase de 3 – 4 mm;
  • Amestecați brânza rasă cu ouăle și puțin piper mozaic proaspăt râșnit;
  • Într-o tigaie ceramică (sau teflonată) căliți 30 – 60 de secunde feliile de usturoi, apoi adăugați ciupercile feliate;
  • Înăbușiți ciupercile la foc mediu cam 5 – 6 minute;
  • Adăugați spanacul tocat și mai căliți înăbușit încă 5 – 6 minute, asezonând cu sare și piper;
  • Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
  • Într-o tavă de 17 × 24 cm cu pereți înalți (5 cm) așezați o foaie de copt peste care puneți foile de plăcintă, astfel încât să căptușiți cu ele fundul și pereții tăvii și să vă rămână restul de foaie pentru a acoperi umplutura;
  • Ungeți cu ajutorul unei pensule foile cu ulei;
  • Turnați în tavă amestecul de spanac cu ciuperci, peste care turnați amestecul de brânză cu ou;
  • Puneți deasupra acestui strat feliile de Mozzarella și acoperiți totul cu restul de foi de plăcintă;
  • Ungeți foile pe deasupra cu ulei și găuriți-le din loc în loc cu furculița;
  • Dați la cuptor pentru 20 de minute;
  • Întoarceți tava (nu cu fundul în sus!) și mai dați la cuptor încă 15 minute, apoi rumeniți frumos 2 minute cu flacăra din bolta cuptorului.

Se poate servi fierbinte sau după ce s-a răcit bine de tot.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.